FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing Benelux 2016-3 27-05-2016
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Fluids Processing Benelux 2016-3
In dit nummer : Proces Innovatie Prijs 2016 ; Plantmanager of the Year 2016 ; biobased ; Wots ; 30 jaar Lean ; Bag-in-box verpakking ; afvalwater ; LNG

Verschenen: 27-05-2016
Inzendtermijn Proces Innovatie Prijs 2016 sluit eind mei De jury is er klaar voor!
Inzendtermijn Proces Innovatie Prijs 2016 sluit eind mei
De jury is er klaar voor! Dit najaar wordt op 4 oktober, de eerste dag van de beurs Industrial Processing in Utrecht, weer de Proces Innovatie Prijs uitgereikt tijdens een feestelijke award-show. De vorige edities kenmerkten zich door een groot aantal inzendingen en interessante producten en vindingen. De PIP is een initiatief van de Vereniging Machevo & Bulk en Jaarbeurs, de organisator van de beurs. Ook voor deze editie hebben zij aan de schrijver van dit artikel, hoofdredacteur van Solids Processing Henk Klein Gunnewiek, gevraagd om als juryvoorzitter op te treden en een vakjury samen te stellen.

Er wordt zowel een jury- als een publieksprijs uitgereikt. Voor leveranciers is het uiterst interessant om mee te doen. Eerdere winnaars gaven aan dat een award extra marktkansen biedt aan een product. Meer informatie over voorwaarden en deelname vindt u op www.fluidsprocessing.nl/pip en www.industrialprocessing.nl/pip. De inzendtermijn voor inzendingen sluit op 27 mei 2016. De vakjury gaat alle inzendingen beoordelen en selecteert op 21 juni de genomineerden, voor zowel de vakprijs als de publieksprijs. Het publiek kan vervolgens middels een stemming op het internet bepalen welke genomineerde de publieksprijs in ontvangst mag nemen. De vakjury kiest de uiteindelijke winnaar van de vakprijs. Hieronder stelt de jury zich graag aan u voor.
pagina 10
Drie vloeistofexperts scoren het beste in de procesindustrie Plant Manager of the Year 2016 komt zeker uit Rotterdam
Drie vloeistofexperts scoren het beste in de procesindustrie
Plant Manager of the Year 2016 komt zeker uit Rotterdam De Plant Manager of the Year 2016 heeft drie Rotterdamse nominaties voor de finale opgeleverd. Het zijn Koos Donkers, terminal manager bij Vopak; Robert van den Kieboom, directeur van Euroliquids Europoort; en Jeroen van Woerden, sitemanager bij Kemira Rotterdam. Alle drie benadrukken dat ze het samen met hun team deden. Maar zij drieën vormden duidelijk de motor voor hun bedrijf op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en productiviteit.

“Ik ben onder de indruk van de voordracht,” reageert Koos Donkers (53). Hij werkt sinds 36 jaar voor Vopak Nederland en is momenteel locatiemanager van Vopak Terminals Botlek West (Vtbw). Dat houdt in dat hij op twee locaties in de Chemiehaven en TTR (Tank Terminal Rotterdam) de scepter zwaait. “Het is toch een compliment van de directie voor mij en mijn team. We zijn binnen het Rotterdamse bezig met een heel groot integratieproject van de twee locaties waarvan ik de manager ben met als doel een efficiënte organisatie neer te zetten. We zijn nu bijna in het derde jaar en bevinden ons in de afrondende fase. In juni moet de centrale controlekamer gerealiseerd zijn van waaruit de processen van buiten deze twee locaties gestuurd gaan worden.” Tot nu toe loopt het goed maar het ging niet helemaal zonder slag of stoot. “Dan kom je op een heel gevoelig punt binnen Vopak Nederland met alle inspraak die er is,” legt Donkers uit. “We hebben een gedragsveranderingsprogramma opgestart, genaamd 2.45. Dat refereert aan het wereldrecord hoogspringen en wij proberen het wereldrecord tankopslag te bereiken.” Doordat iedereen kan meepraten, wordt er binnen alle geledingen van Vopak meer gedacht in mogelijkheden dan onmogelijkheden, vertelt Donkers.
pagina 12
Benzeen met succes gewonnen uit groen gas Berend Vreugdenhil van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)
Benzeen met succes gewonnen uit groen gas
Berend Vreugdenhil van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) Hoe ambitieus ook, 30 miljard m3 afkomstig van groen gas kan met vergisting alleen niet worden gerealiseerd, vertelt Berend Vreugdenhil, werkzaam bij ECN binnen de unit Biomassa en Energie Efficiency. Daarom is vergassing van biomassastromen van groot belang voor de Nederlandse energieproductie. Bovendien kan met vergassing in potentie veel meer worden geproduceerd. Zoals benzeen dat naast basis voor plastics nog veel meer toepassingen kent. Nu het is gelukt om uit groen gas benzeen te winnen, staan marktintroductie en volwassen maken op het programma.

Berend Vreugdenhil is chemisch technoloog en binnen de ECN-unit verantwoordelijk voor het vergassingsdeel: vergassing, gasreiniging en -opwerking. “Dit houdt in dat we biomassastromen maar ook afvalstromen omzetten in een gas. Dat gas wordt vervolgens gereinigd en ontdaan van vervuilingen zoals teer en chloor- en zwavelverbindingen. Daarna gaan we het gas katalytisch opwaarderen in een groen-gas-route tot methaan. Maar we kijken daarnaast naar het valoriseren van waardevolle gascomponenten uit ons gas: benzeen, etheen en andere componenten, afhankelijk van hetgeen dat wordt vergast.”
pagina 16
Met onderwerpen als Industry 4.0, Cyber Security en innovaties World of Technology & Science 4-7 oktober 2016 Jaarbeurs Utrecht
Met onderwerpen als Industry 4.0, Cyber Security en innovaties
World of Technology & Science 4-7 oktober 2016 Jaarbeurs Utrecht Nog drie maanden en Utrecht is weer het technologische centrum zoals elke twee jaar. Jaarbeurs verwelkomt dan de bezoekers van World of Technology & Science (WoTS) en Industrial Processing (zie pagina 10), die parallel plaatsvinden. Door middel van seminars, beursvloerprojecten en andere activiteiten worden bezoekers geïnformeerd over en geïnspireerd door nieuwe ontwikkelingen en innovaties.

WoTS is ontstaan door het samenvoegen van twee beurzen: HET Instrument en Aandrijftechniek. Door het samengaan van deze beurzen ontstaan er concrete voordelen voor zowel exposanten als bezoekers. De beursvloer is verdeeld in vier werelden: World of Automation, World of Laboratory, World of Motion & Drives en World of Electronics. Elke branche heeft een eigen identiteit, expositieprogramma en beursprojecten. Bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap krijgen de mogelijkheid in één periode op één locatie een breed en sterk technologisch aanbod te bezoeken. Dit biedt kans op directe interactie en een waardevol beursbezoek. Elke branche richt zich op de eigen bezoekersdoelgroepen.
pagina 19
Tien misverstanden rond Lean Dertig jaar continu verbeteren: de stand van zaken
Tien misverstanden rond Lean
Dertig jaar continu verbeteren: de stand van zaken De term Lean bestaat nu dertig jaar. Toch bestaan er veel misverstanden over deze verbetermethode. In dit artikel worden de tien belangrijkste op een rijtje gezet. Denkt u bijvoorbeeld dat Lean staat voor produceren in een One Piece Flow, dat we zonder Toyota geen Lean zouden hebben, dat Lean het werk saai maakt, dat Lean draait om dagstarts en verbeterborden, of dat Smart Industry niet past binnen deze methode? Lees dan vooral verder.
In dit artikel wordt ook uiteengezet waar Lean vandaag de dag voor staat. Deze logistieke verbetermethode blijft namelijk continu in beweging. Lean is niets meer of minder dan een set van best practices die zich op bijna wetenschappelijke wijze steeds verder ontwikkelt.
pagina 20
Recyclebare bag-in-box verpakking voor lijmen De Groenste Fabriek van Nederland werkt volledig met hernieuwbare energie
Recyclebare bag-in-box verpakking voor lijmen
De Groenste Fabriek van Nederland werkt volledig met hernieuwbare energie Door de keuze voor uitsluitend hernieuwbare energie is de vestiging van Unipro in Haaksbergen 100 procent CO2 -neutraal. Het gebruik van de resources voor de productie van lijmen, gietvloeren en andere producten voor het leggen, onderhouden en renoveren van vloeren, is geoptimaliseerd. Hierdoor is het waterverbruik met 80 procent verminderd en de energie-efficiëntie verdubbeld. Voor het verpakken van lijm en voorstrijk voor vloerbedekkingen ontwikkelde het bedrijf, samen met klanten en leveranciers, de duurzame Cube It Simple bag-in-box verpakking.

Aan de rand van Haaksbergen springt de duurzaam ontworpen nieuwbouw van Unipro in het oog. Het bedrijf, onderdeel van de Duitse Uzin-Utz Gruppe, levert een breed assortiment producten voor het plaatsen, onderhouden en renoveren van alle soorten vloeren. Het gebogen vegetatiedak, de houten bouwconstructie en het vele glas, aan de zonnekant, sluiten mooi aan op de landelijke, groene omgeving aan de rand van het dorp (zie kader). Ook de inrichting is zo duurzaam mogelijk. Gekozen werd voor vloerbedekking van recyclet materiaal, ledverlichting, FSC hout, verlichting van recyclede PET-flessen en tafels van inlands eiken. Het vele glas in het gebouw staat voor transparantie. Het belang van de duurzame architectuur van het gebouw is ondergeschikt aan duurzaam produceren, zegt duurzaamheidspecialist en interieurarchitect Maurice Beijk. “Het gebouw is niets meer en niets minder dan een visuele verschijningsvorm van de visie van ons bedrijf op duurzaamheid en innovatie. Het gebouw is nodig voor een prettige werkomgeving en de productie van duurzame producten.” Het bedrijf heeft geen aansluiting op het gasnet en is voor de energievoorziening 100 procent afhankelijk van zon, wind en biomassa. “Unipro is 100 procent CO2 -neutraal,” zegt Beijk bondig.
pagina 29
De food wil waterproof zijn Conclusie na AquaNed Gorinchem 15 t/m 17 maart 2016
De food wil waterproof zijn
Conclusie na AquaNed Gorinchem 15 t/m 17 maart 2016 Als een van ’s werelds grootste voedselexporteurs heeft de vaderlandse levensmiddelenindustrie een stevige waterimpact. Maar de food werkt aan het terugdringen en hergebruik van zijn proceswater. De membraanbioreactor doet zijn intrede voor het recyclen van afvalwater. Compacte waterzuiveringen en slimme optimalisaties van bestaande technieken maken de food efficiënter en duurzamer.

Van de jaarlijks 5 miljard kuub water die de industrie in ons land consumeert voor haar productieprocessen, neemt de food een grote slok voor zijn rekening. Oppervlaktewater laat de jaarlijks 68 miljard euro aan levensmiddelen producerende sector links liggen. Van het grondwater dat naar de industrie gaat, nemen de voedingsproducenten echter bijna de helft af, en ruim een kwart van het leidingwater, aldus het CBS. Maar ook in de food hebben duurzaamheidambities hun intrede gedaan en dat verklaart de groei van ‘watertechnologie’.
pagina 32
Oplosmiddelvrij produceren vanaf 2030 Dishman Netherlands: ‘We hebben een transparant MVO-beleid’
Oplosmiddelvrij produceren vanaf 2030
Dishman Netherlands: ‘We hebben een transparant MVO-beleid’ Het farmaceutisch/chemische bedrijf Dishman Netherlands in Veenendaal wil in 2030 geheel oplosmiddelvrij produceren. “Hiervoor passen we in het bedrijf duurzame maatregelen toe gekoppeld aan een transparant MVO-beleid,” zegt Jeroen de Jong, manager Qhse (Quality, Health, Safety and Environment) van het bedrijf. “We hebben de ambitie om in 2030 zonder schadelijke oplosmiddelen en geheel afvalvrij te produceren.” Voor het produceren van cholesterol en vitamine D, maakt Dishman gebruik van wolvet, een bijproduct uit de productie van schapenwol.

Jeroen de Jong heeft zich de afgelopen jaren veelal beziggehouden met de typische milieu- en veiligheidszaken die spelen bij een chemisch bedrijf als Dishman Netherlands. Sinds twee jaar leidt hij de Qhse-afdeling van elf mensen, die zich bezighouden met kwaliteit, milieu en veiligheid. “De Dishman Group is een Indiaas bedrijf. Dishman Netherlands maakt deel uit van de Dishman Group en produceert cholesterol- en vitamine D-producten: als je cholesterol namelijk bestraalt met uv-licht ontstaat vitamine D. We produceren hier op onze productiesite in Veenendaal met name cholesterol uit wolvet. Vroeger floreerde hier de wolindustrie (de fabriek van ‘Scheepjeswol’ startte ooit in Veenendaal). In de jaren veertig ontstond een bij-activiteit: het produceren van cholesterol uit wolvet. Wolvet is het vet dat een bijproduct is van de wolwasserij. Als je ruwe wol gaat wassen, houd je mooie schone, ongekamde wol over en een fractie vet. En dat vet bevat veel cholesterol.” Cholesterol wordt geproduceerd voor de diervoedermarkt, de cosmetische industrie en de producenten van vitamine D. Het gaat jaarlijks om enkele honderden tonnen. De Jong: “Wat betreft de vitamine-D-producten moet je denken aan farmaceutische ingrediënten. We produceren niet op fabrieksschaal maar op laboratoriumschaal. Het is een heel actieve stof en je hebt er weinig van nodig.”
pagina 36
Kansen voor bioraffinaderij Rotterdam met isobutanol  Onderzoek naar vergroening van de chemie toont aan
Kansen voor bioraffinaderij Rotterdam met isobutanol
Onderzoek naar vergroening van de chemie toont aan Er liggen commerciële kansen om de chemie te vergroenen door de chemische bouwstof isobutanol voortaan te produceren uit houtachtige grondstoffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Isobutanol Platform Rotterdam (Ibpr), een consortium van kennisinstellingen en bedrijven. Het betreft 2-methyl-1-propanol of isobutanol, ook wel isobutylalcohol genoemd, een primaire alcohol. De stof die ervan wordt gemaakt, maakt als additief van diesel de brandstof een stuk schoner. Maar het is ook te gebruiken voor oplosmiddelen, weekmakers en esters voor reuk- en smaakstoffen en als bestanddeel van lakken en drukinkten. Zelfs whiskey bevat een klein beetje isobutanol.

Sobutanol kan geproduceerd worden door raffinage van fossiele grondstoffen. Het ontstaat door de zogenoemde Guerbet-reactie van een mengsel van methanol en 1/propanol. Alternatief is de fermentatie van koolhydraten afkomstig van biomassa en onder invloed van micro-organismen. Met name dat laatste aspect acht het consortium interessant om de productie te verduurzamen en te vergroenen. Donderdag 7 april overhandigde het platform, na gedegen onderzoek, haar openbare eindrapport aan de gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van de Provincie Zuid-Holland (economische zaken). De provincie ondersteunt diverse projecten en bedrijven om de vergroening van de chemie binnen Nederland te stimuleren en heeft financieel bijgedragen aan het isobutanol-project via het Efro-programma ‘Kansen voor West’. Ook voor vervolgonderzoek zou de provincie bereid zijn in de buidel te tasten, althans de gedeputeerde wil zich daar hard voor maken.
pagina 38
Innovatievijver voor ‘papierwater’ Industriewater Eerbeek ontwikkelt reinigingsmethode die retourwater en kalk oplevert
Innovatievijver voor ‘papierwater’
Industriewater Eerbeek ontwikkelt reinigingsmethode die retourwater en kalk oplevert Industriewater Eerbeek zuivert al decennia het afvalwater van de drie papierfabrieken in het gelijknamige Gelderse dorp. Het innovatieve bedrijf paart een hoge ambitie aan continue inzet op kostenreductie. Onlangs werd een begin gemaakt met het ultieme doel: terugleveren van gezuiverd en onthard proceswater naar de papierfabriek. Een kijkje in de keuken.

Eerbeek telt zo’n tienduizend inwoners, doch maar liefst drie papierfabrieken. Wie het landelijke, Gelderse dorp binnenrijdt, ziet industriële nijverheid die enigszins buitenproportioneel aandoet. De papierindustrie heeft er zijn bakermat sinds 1630 toen de eerste papiermolen het levenslicht zag. Het heldere grondwater uit het Veluwemassief stelde een hoge kwaliteit van papier en karton in het vooruitzicht. Water dat in grote hoeveelheden wordt gebruikt: voor een ton basispapier is 5000 liter nodig. Water voor het pulpen van de papiervezels maar ook als transportmiddel voor het productieproces. Water dat na gebruik ook weer in grote volumes wordt afgedankt. In Eerbeek verlaat jaarlijks 4 miljard liter afvalwater de drie papierfabrieken. De papierproducenten, de huidige bedrijven zijn DS Smith (tot 2012 SCA De Hoop), Coldenhove Papier en het Oostenrijkse Mayr Melnhof, richtten er in de jaren zestig het eigen zuiveringsbedrijf Industriewater Eerbeek BV (IWE) voor op.
pagina 40
Truck-to-ship-tanken van LNG in haven Vlissingen Zeeland Seaports start pilot van een half jaar
Truck-to-ship-tanken van LNG in haven Vlissingen
Zeeland Seaports start pilot van een half jaar Het havenbedrijf Zeeland Seaports zag onlangs één van haar doelstellingen nagestreefd: het milieu zo min mogelijk belasten. Dit gebeurde in de vorm van het realiseren van een bunkermogelijkheid van duurzame scheepsbrandstof Liquefied Natural Gas (LNG). Het project duurt zes maanden en ging van start aan de Dwarskade in de Kaloothaven van Vlissingen. Een schip van Chemgas tankte LNG vanuit een tankwagen op de kade. Bij succes wordt onderzocht of er structureel LNG gebunkerd kan worden in de Zeeuwse haven.

Op 11 april 2016 vond in de haven van Vlissingen de succesvolle start van de pilot plaats om (LNG) te bunkeren via de ‘Truck-to-ship’-methode. Francesco Faes, commercieel manager bij Zeeland Seaports: “Een tankauto tankte LNG en reed naar Vlissingen naar een specifieke, door ons aangewezen plek. Deze plek hadden we vooraf met de vergunningverlenende instanties besproken. Het schip lag daar aan de kade. We zijn trost op deze mogelijkheid.”
pagina 44
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel