FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing Benelux 2015-6 15-12-2015
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Fluids Processing Benelux 2015-6
proces verbeteren bij Johma ; big data ; elektrochemie ; LNG ; EVO ; gevaarlijke lading ; bio based ; foodreststromen hergebruiken ; miniaturisatie ; chemische reactor ; opschalen

Verschenen: 15-12-2015
Column Christien Nuboer
Column
Christien Nuboer ‘Toeval bestaat niet’ is de basis van een bekende theorie, het determinisme dat er van uitgaat dat alles van tevoren is bepaald en dus voorspelbaar is. Een zuiver geval van oorzaak en gevolg: als je de juiste oorzaken in beeld hebt, is het gevolg voorspelbaar. Voor mij herkenbaar, zoals in deze Fluids Processing. Rond deze tijd krijgen we vaak vragen over wat voor themanummers we volgend jaar brengen. We doen niet/nooit aan themanummers, verderop zal ik u uitleggen waarom.

Maar Internet of Things (IoT) is op dit moment een belangrijk onderwerp, daar wijdde ik mijn vorige column al aan, en in dit nummer gaat het ook wel veel over elektriciteit/energie-efficiency in de chemie. Dan komt er veel samen. En resulteert in ‘toeval’ waar we wel heel bewust voor kiezen.
pagina 3
Volop activiteiten om Internet of Things te duiden Grip op data
Volop activiteiten om Internet of Things te duiden
Grip op data HET woord voor 2015 in de (proces)industrie is onmiskenbaar: Internet of Things. En al bent u er misschien nog niet zo mee bezig, uw (toe)leveranciers in ieder geval wel. Zoals Eaton op zijn Technodag half november in Hengelo. Waar Prof. Dr. Ir. Fred van Houten, hoogleraar Ontwerptechniek Universiteit Twente met zijn presentatie Smart Industry 4.0 meteen de algehele verwarring schetste. Of bij Schneider Electric op SPS IPC Drives 2015 eind november in Nürnberg waar het bedrijf uitlegde dat het om een evolutie gaat en niet om een revolutie. Ook onze oosterburen zijn er druk mee zoals bleek op het Digital Plant Kongress in Würzberg begin oktober. We zetten wat zaken voor u op een rij.

Professor Van Houten begon op de Eaton-Technodag met een geruststelling: Elke industriële revolutie impliceerde een welvaartstijging. Dus dat zal bij deze vierde versie waar 4.0 naar verwijst, niet anders zijn. Met zijn samentrekking naar Smart Industry 4.0 duidde hij nog even de verschillende termen die elk land hanteert. Nederland is al jaren met 14 procent stabiel afhankelijk van zijn industrie en heeft een cultuur die geschikt is voor implementeren van nieuwe technologieën. “Productie naar het Oostblok verplaatsen mag geen excuus zijn om niet te investeren in Nederland.”
pagina 18
Bio Base Europe Pilot Plant breidt uit met 15 m3 bioreactoren Opschalen is de uitdaging!
Bio Base Europe Pilot Plant breidt uit met 15 m3 bioreactoren
Opschalen is de uitdaging! De infrastructuur van de Bio Base Europe Pilot Plant in de haven van Gent breidde uit met twee nieuwe bioreactoren van 15 m3 . De door de industrie omarmde proeffabriek zet hiermee een verdere stap in het opschalen van fermentatieonderzoek, vertelt business development manager dr.ir. Hendrik Waegeman.

De Pilot Plant van Bio Base Europe (BBE), gevestigd in de haven van Gent, groeide in vijf jaar uit tot een toonaangevende proeffabriek voor de biogebaseerde economie. In 2014 bedroeg de omzet 4,2 miljoen euro en op dit moment werken er 44 mensen. Onderzoekers en operatoren, ondersteund door diverse laboratoria ontwikkelen duurzame processen en aangevoerd, tot het zuivere geraffineerde eindproduct.
pagina 20
Lancering VoltaChem voor elektrificatie van de chemische industrie ‘Er gaat een nieuwe industrie ontstaan
Lancering VoltaChem voor elektrificatie van de chemische industrie
‘Er gaat een nieuwe industrie ontstaan TNO en ECN brachten 1 oktober hun gezamenlijke activiteiten rondom elektrificatie van de chemische industrie onder bij het ‘shared innovation program’ VoltaChem. Dit innovatieprogramma kwam tot stand in nauwe samenspraak met de chemische industrie en elektriciteitssector. “VoltaChem richt zich op het gebruik van duurzame elektriciteit en grondstoffen in de chemische industrie,” vertelt Martijn de Graaff, werkzaam bij TNO als business development manager, actief in het opzetten van nieuwe projecten en programma’s.

VoltaChem is de nieuwe naam van de volgende stap in de ontwikkeling van het programma dat nu zo’n driekwart jaar loopt. Sinds kort heeft VoltaChem een eigen website en community waarvoor bedrijven zich kunnen aanmelden. Community members krijgen exclusief toegang tot workshops en ondersteunende activiteiten. Daarnaast kunnen zij participeren in projecten binnen VoltaChem’s programmalijnen Power- 2-Heat, Power-to-Hydrogen of Power- 2-Chemicals.
pagina 24
Hoogleraar Koper over de status van elektrochemie: Volledige ontsluiting vraagt om diepgang in fundamenteel onderzoek
Hoogleraar Koper over de status van elektrochemie:
Volledige ontsluiting vraagt om diepgang in fundamenteel onderzoek Met elektrochemie zal het waarschijnlijk over tien tot twintig jaar mogelijk zijn om etheen of ethanol te maken uit CO2 . Deze CO2 kan dan afkomstig zijn van bijvoorbeeld energiecentrales of cementfabrieken en de benodigde elektriciteit van windmolens. Langs deze weg kan de chemische industrie deels vergroenen zonder dat hier biomassa voor nodig is. Voorlopig is het echter nog veel goedkoper om etheen en ethanol van fossiele grondstoffen te maken, maar op den duur zal overschakeling op duurzame processen onvermijdelijk zijn. Dat zegt Marc Koper, hoogleraar elektrochemie aan de Universiteit Leiden.

Marktrijp Voorlopig is het nog niet zover. Aan de energie-efficiency en selectiviteit van de elektrochemische reacties valt nog veel te verbeteren. Waarschijnlijk zal de technologie pas over één of twee decennia marktrijp zijn. “Daar komt bij dat chemiebedrijven niet gauw een bestaande fabriek zullen vervangen, zeker niet zolang fossiele grondstoffen relatief goedkoop zijn. Wat dat betreft betekent de komst van schaliegas in Amerika een ramp voor de ontwikkeling van duurzame chemie. Toch zal de CO2 -uitstoot in de wereld flink omlaag moeten gaan om klimaatverandering te voorkomen. Daarom zal de chemische industrie deze techniek vroeg of laat onvermijdelijk moeten inzetten. Dit komt in feite neer op het onderhouden van een kringloop met CO2 ,” aldus Koper
pagina 26
Spin-off bedrijf Flowid verkoopt eerste chemische reactor aan India Proeffabriek op Chemelot voor veilig opschalen
Spin-off bedrijf Flowid verkoopt eerste chemische reactor aan India
Proeffabriek op Chemelot voor veilig opschalen Minder grondstoffenverbruik, omvangrijkere en snellere productie, goedkoper in energieverbruik en veiliger. Dat zijn zomaar enkele elementen die het Nederlandse Flowid heeft gerealiseerd met de productie van een nieuw soort chemische reactor. De eerste twee exemplaren zijn inmiddels verkocht aan klanten in India. Ook zijn er gesprekken gaande met andere bedrijven wereldwijd, met name in de Verenigde Staten. Verder wordt momenteel een proeffabriek gebouwd op het Brightlands Chemelotindustrieterrein in Geleen.

Flowid is een spin-off bedrijf, opgericht vanuit de TU Eindhoven. In Fluids Processing nr. 1 van maart 2010 (pagina 50 en 51: http://fluidsprocessing.nl/artikel/2010/ FP2010-1p50.pdf ) en nr. 2 in 2014 (pagina 30 t/m 32: http://fluidsprocessing.nl/artikel/2014/FP2014-2p30.pdf ) besteedden we er al aandacht aan, toen opereerden ze nog zowel onder de naam Flowid als Spinid
pagina 30
Infrastructuur voor wegvervoer ontkiemt sneller dan gedacht Vergroening geeft LNG extra impuls
Infrastructuur voor wegvervoer ontkiemt sneller dan gedacht
Vergroening geeft LNG extra impuls LNG verstevigt zijn positie als transportbrandstof. Den Haag en ook de EU omarmen ‘de moleculen’, zoals LNG in jargon heet. Dankzij schonere emissies en stillere motoren ontpopt het ijskoude vloeibare aardgas zich in het zware wegverkeer als hét alternatief voor diesel, al blijft de scheepvaart nog achter.

De Gate-terminal op de Maasvlakte is het kloppend hart van de Nederlandse LNG-infrastructuur. Saillant is dat de eigenaren Gasunie en Vopak vorig jaar een laadstation voor vrachtwagens in gebruik namen. Eigenlijk is de sinds 2011 operationele terminal bedoeld om het aangevoerde LNG weer gasvormig te maken en via het gasnet naar gebruikers in het Noord-Europese achterland te brengen (de letters ‘Gate’ staan voor Gas Access To Europe). Daarnaast werken de Gateeigenaren aan een ‘breakbulk’-terminal om vanaf begin 2016 LNG naar kleinere zee- en binnenvaartschepen over te kunnen slaan. Noem het voortschrijdend inzicht maar de aanpassing aan de markt is door logica ingegeven.
pagina 32
Kwaliflex biedt gesloten keten met scheiden in monostromen Groeiende hoeveelheid reststoffen in de foodindustrie
Kwaliflex biedt gesloten keten met scheiden in monostromen
Groeiende hoeveelheid reststoffen in de foodindustrie Circulair ondernemen is het principe voor de gesloten keten van Kwaliflex voor het verwerken van vloeibare en vaste reststromen uit de food- en agrifoodindustrie. De onderneming biedt de procesindustrie verantwoorde mogelijkheden voor duurzaam verwerken van reststromen en deel te nemen in de circulaire economie. Noodzaak, want reststromen in de foodprocesindustrie groeien, constateert account manager Mark van Boxtel.

Kwaliflex food & beverage recycling verwerkt in Wanroij allerlei reststromen zoals partijen dranken, zuivel, groenten, snoep et cetera. De stromen zijn afkomstig van de voedsel- en drankenproducerende bedrijven uit Nederland, België, Duitsland en Engeland. Jaarlijks verwerkt Kwaliflex bulkstromen en verpakte stromen tot grondstoffen voor nieuwe doeleinden als veevoer, biovergisting en koolstofbron. De locatie heeft plannen voor uitbreiden en verhuizen naar Landgoed de Princepeel. Zo kan de onderneming nog efficiënter produceren en zijn eigen CO2 - footprint verlagen
pagina 36
René Scheffers over de plannen voor Eemsdelta: Met voorop lopen in groene processen banen genereren
René Scheffers over de plannen voor Eemsdelta:
Met voorop lopen in groene processen banen genereren “Zonder overheidssubsidie is bioraffinage, zoals beoogd door de Commissie Willems, niet mogelijk. Wij werken aan de productie van azijnzuur op basis van suikerbieten maar kunnen dat niet rendabel maken zonder hulp,” stelt René Scheffers. Hij is sinds 1 juni vorig jaar clustercommissaris in het Eemsdeltagebied en zetelt in het kantoor van Groningen Seaports. De taak van de clustercommissaris is om uitvoering te geven aan het programma dat is opgesteld door de Commissie Willems.

Eén van de speerpunten van de Commissie Willems voor Delfzijl is vergroening: biomassa als grondstof voor milieuvriendelijke productie van chemische grondstoffen. Ingewijden menen dat als de plannen daartoe doorgaan, Delfzijl wereldwijd voorop loopt en dat het opnieuw honderden nieuwe banen oplevert.
pagina 38
Verladersorganisatie EVO wil minder regelgeving Drie simpele aanbevelingen lastenverlichting
Verladersorganisatie EVO wil minder regelgeving
Drie simpele aanbevelingen lastenverlichting “De verladers van gevaarlijke stoffen worden overspoeld met regelgeving. Dat kan volgens ons veel simpeler. Inmiddels lijkt de overheid dat ook in te zien want in de begroting van 2016 van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is met die versimpeling rekening gehouden.” Dat zegt Thomas Reitsma, werkzaam bij verladersorganisatie EVO als beleidsadviseur op het gebied van veiligheid gevaarlijke stoffen.

EVO is een ondernemersorganisatie die verladende partijen in het vervoer verenigt. Dat zijn bedrijven die hun goederen laten vervoeren of het zelf doen over de weg, het spoor, het water en de lucht. Onlangs verscheen in het nieuws dat EVO het vervoer van gevaarlijke stoffen steeds meer een puzzel vindt worden.
pagina 40
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel