FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing Benelux 2015-5 29-10-2015
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Fluids Processing Benelux 2015-5
Membranen, opleiding, elektrificatie, groene economie, ammoniak, tank- en afvulling ; beurs Pumps&Valves, stroming, dag van de chemie, lucht-, bodem- en afvalwaterbehandeling, procesoptimalisatie

Verschenen: 29-10-2015
Twee professoren over membranen als bewezen techniek Voordelen door compactheid en schaalbaarheid
Twee professoren over membranen als bewezen techniek
Voordelen door compactheid en schaalbaarheid Om de ontwikkelingen in de relatief jonge membraantechnologie te kunnen duiden, vroegen we lector Harry Futselaar van Saxion, University of Applied Sciences in Enschede en Prof. Dr. Ir. Erik Roesink, Professor bij de University of Twente en Innovation Officer bij Somut, om uitleg.

Beide heren leggen zich niet alleen al heel lang toe op membraantechnologie, samen hebben Harry Futselaar, lector International Water Technology, verbonden aan Saxion, University of Applied Sciences in Enschede en Erik Roesink, Professor Advanced Membranes for Aqueous Applications bij de University of Twente en Innovation Officer bij Somut - Advanced nano Composite Membranes hun sporen ook wel verdiend. Hun belangrijkste insteek: ontwikkelen maar wel voor de markt, dus business casewaardig.
pagina 12
Talke Logistics vergroot afvulcapaciteit op Belgische vestiging (On)gevaarlijke en toxische stoffen op klantwens afleveren
Talke Logistics vergroot afvulcapaciteit op Belgische vestiging
(On)gevaarlijke en toxische stoffen op klantwens afleveren De in 2008 geopende site van Talke in Zwijndrecht (België) kreeg in 2013 te maken met een verhoogde capaciteit. Omdat de oude machine niet meer volstond, werd een nieuwe afvullijn aangeschaft. En daar ze bij de zustervestiging in Duitsland al ervaring hadden met Feige, was dat een serieuze optie. Inmiddels draait de lijn in de ideale situatie honderd vaten/uur vertelt Rudi Verbeiren, senior Project Manager Logistics Service bij Talke in Zwijndrecht.

Al 66 jaar biedt Alfred Talke Logistics Services transportoplossingen voor de (petro) chemische industrie. Het begon allemaal in Hürth (Duitsland) en het familiebedrijf rekent zich inmiddels tot de wereldwijde top in haar branche met 39 kantoren in onder meer Moerdijk (Nederland) en het Belgische Zwijndrecht (bij Antwerpen). Tweeduizend medewerkers houden zich in Europa, het Midden Oosten en Azië bezig met outsource- en contractlogistiek. Van chemie, plastics en life science tot aan retourlogistiek van afvalstoffen voor recycling. In Zwijndrecht komen tankcontainers vanuit Brazilië en China binnen die afgevuld moeten worden in 200 liter vaten en 1000 liter ibc’s waarna ze klaar zijn om verder het achterland in te brengen. Er werken zo’n veertig mensen.
pagina 16
Elektrochemische productieprocessen kansrijk voor chemie Gloort de ‘groene’ ammoniakeconomie?
Elektrochemische productieprocessen kansrijk voor chemie
Gloort de ‘groene’ ammoniakeconomie? Door het toekomstig overschot van groene stroom bieden elektrochemische processen de chemie straks volop kansen. Een optie die nadrukkelijk in beeld komt, is de productie van ammoniak. ‘Groene’ ammoniak welteverstaan, te gebruiken als transportbrandstof of grondstof. Maar is de businesscase in alle gevallen wel zo positief? Drie deskundigen geven hun visie

Het nieuwe programma Systeemintegratie van het ministerie van Economische Zaken voorziet kansen voor de chemie in de transitie van thermisch naar elektrochemisch aangedreven processen. Met zijn hoge procestemperaturen en hoge energieconsumptie is de chemie een grootverbruiker van aardgas. Elektrochemie in combinatie met slimme katalyse kan hier mogelijk als alternatief dienen. Vooral als over acht tot tien jaar een surplus aan groene, aantrekkelijk geprijsde elektriciteit uit wind- en zonne-energie beschikbaar komt. Als kansrijk voorbeeld noemt het programma de elektrochemische productie van ammoniak. ‘Door nieuwe katalyse en nieuwe chemie zijn er kansen voor het deels vervangen van het fossiel-gedreven Haber-Bosch proces. De duurzame productie van ammoniak kan de complete agrofood-keten (kunstmest) 40 procent duurzamer maken en er zijn kansen voor energieopslag in de energiesector (ammoniak als brandstof/ waterstofopslag)’, aldus het programma, dat de kansen op de korte en lange termijn met onderzoeksprojecten en businesscases in beeld wil brengen.
pagina 20
Dag van de Chemie bij vernieuwd AD International: ‘Niet achter de wetgeving aanhobbelen maar zaakjes op orde hebben
Dag van de Chemie bij vernieuwd AD International:
‘Niet achter de wetgeving aanhobbelen maar zaakjes op orde hebben Op een zonovergoten zaterdagochtend 26 september werd in Nederland de Dag van de Chemie gehouden, een open dag georganiseerd door de leden van de Vnci. Eén van de deelnemers was het middelgrote bedrijf AD International aan de Marktweg Zuid in Heijningen. Het bedrijf deed voor de eerste keer mee. “We hebben zojuist een ingrijpende verbouwing doorgevoerd, een investering van 3 miljoen euro. Aanleiding om onze klanten, buurtbewoners en familie en kennissen van onze medewerkers uit te nodigen,” zegt eigenaar/directeur Michel Ruigendijk.

Bij de ingang ontmoeten we eigenaar Ruigendijk. Hij werkt als directeur sinds 2000 bij AD International en sinds 1 januari 2006 is hij gedeeltelijk eigenaar. Hij geeft leiding aan het bedrijf samen met zijn compagnon.
pagina 24
Op derde editie van ‘Nederlandse’ Pumps & Valves alle partijen tevreden Kwaliteit staat buiten kijf
Op derde editie van ‘Nederlandse’ Pumps & Valves alle partijen tevreden
Kwaliteit staat buiten kijf Op de laatste dag van september en de eerste van oktober dit jaar organiseerde EasyFairs de tweejaarlijkse Pumps & Valves in Ahoy Rotterdam. De beurs mag zich in een toenemende belangstelling verheugen en noteerde +30 procent bezoekers bij voorinschrijving. Uiteindelijk passeerden voor het parallel gehouden Solids en Pumps & Valves samen drieduizend bezoekers (was in 2013 2500) de poorten. De gangen zagen er niet alleen vol uit ook de glimlach op de gezichten van de standhouders spraken boekdelen: het was een groot succes.

Deze keer waren Pumps & Valves en Solids duidelijk van elkaar gescheiden door een brede corridor, makkelijk over te steken maar ook een heldere scheiding van beide werelden. Bovendien voor bedrijven die zich aan ‘beide zijden bevinden’ een mooie gelegenheid voor een plekje in het midden van beide spotlights. Zoals elk jaar was er een prijs voor de actiefste standhouder, degene die de meeste standhouders naar de beurs trok.
pagina 32
Rovc en Acta slaan handen ineen om (proces)industrie werknemer op maat te leveren Een essentiële druppel
Rovc en Acta slaan handen ineen om (proces)industrie werknemer op maat te leveren
Een essentiële druppel Rovc uit Ede en Acta uit het Belgische Brasschaat gaan meer samenwerken. Waar de eerste als opleidingscentrum meer de breedte van de techniek opzoekt, richt zijn Belgische evenknie zich juist op de procestechniek. Daarin zijn ze complementair maar ook regionaal vullen ze elkaar, ten opzichte van grote ‘vijver’ Botlek goed aan. John Huizing, algemeen directeur van Rovc, Hans Musters, directeur van Acta en Fred Verspaget, docent bij Rovc vertellen over de bijzondere mix die zij nu aanbieden.

John Huizing vertelt dat er al langer contact was tussen Rovc en Acta. “En eigenlijk lopen we tegen hetzelfde aan: Een alsmaar oplopend tekort aan technici waar het bedrijfsleven zo snel mogelijk een antwoord op wil.”
pagina 38
Hmvt brengt met bodemluchtmeting onderliggende lagen in kaart Specialist in ‘in situ sanering’
Hmvt brengt met bodemluchtmeting onderliggende lagen in kaart
Specialist in ‘in situ sanering’ Er zijn van die klussen waarbij (grond)water- of luchtstromen ter plekke en soms zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen moeten worden gezuiverd. Hmvt uit Ede beweegt zich op dat vlak met milieutechnische oplossingen op maat. Projectmanager Ir. Ted Vendrig geeft samen met Joop van de Wijngaard van de technische afdeling bij Hmvt toelichting over de bijbehorende technieken.

Hmvt, voluit Hannover Milieu- en Veiligheidstechniek, gebruikt een techniek waarbij met bodemluchtmetingen de bodemgesteldheid in kaart wordt gebracht. Ted Vendrig: “De metingen gebeuren direct in het veld waardoor onze methode sneller is dan het gebruikelijke bodemmonster nemen.” Maar ze leverden ook een oplossing voor een schip met verontreinigd bluswater dat niet mocht worden verplaatst. Door een reinigingsinstallatie op de kade te bouwen, kon het water vanuit het schip via de zuiveringsstap alsnog op het riool worden gelost.
pagina 42
Voor de procesprofessional die snel zijn stromingskennis wil uitbreiden TU Delft biedt online cursus transportfenomenen aan
Voor de procesprofessional die snel zijn stromingskennis wil uitbreiden
TU Delft biedt online cursus transportfenomenen aan “De gratis online cursus aan de TU Delft over warmte- en stoftransport is een uitgelezen kans voor mensen die werken in de procesindustrie,” zegt professor Robert Mudde. In acht weken tijd kun je in je eigen tempo leren waar collega’s die er eerder mee in aanraking kwamen, over praten. Van melk steriliseren tot aan een koeltoren dimensioneren.

De TU Delft start in oktober met zijn gratis online cursus ‘Transport Phenomena’. Robert Mudde is als hoogleraar meerfasenstroming verbonden aan de afdeling Chemical Engineering van de TU Delft. Hij zit daar in een groep die werkt aan Transport Phenomena. “Ik ben gespecialiseerd in stroming in industriële apparatuur, althans als er twee verschillende fasen aanwezig zijn. Dat kan een vloeistof en een gas zijn. Water met luchtbelletjes is een voorbeeld en het kan een gas zijn, waarin deeltjes zitten. Het kan zelfs over de stroming van zand gaan door buizen.”
pagina 44
Complexe processen optimaliseren en standaardiseren Efficiënte workflow voor tankvulling door bediener
Complexe processen optimaliseren en standaardiseren
Efficiënte workflow voor tankvulling door bediener Bij op de veiligheid gerichte of kwaliteitsrelevante manuele stappen zijn handgeschreven orderboeken, uitgeprinte checklijsten en plannen nog altijd graag gebruikte hulpmiddelen. Voorbeelden zijn het vullen van tankwagens of ketelwagens. Ook al klinkt de taak eenvoudig, toch moet men daarbij dikwijls met meer dan honderd afzonderlijk stappen rekening houden en afwerken omdat er sprake is van een groot aantal gedetailleerde taken. Systeemneutrale softwaresupport kan hier de sequenties efficiënter en veiliger maken, omdat de medewerkers elektronisch door de werkprocessen gevoerd worden en alle relevante informatie in de juiste volgorde in een oogopslag beschikbaar is.

Met het elektronisch door werkprocessen gaan, worden dure en kritische fouten vermeden. Bovendien kan men steeds documenteren wie welke stap, hoe heeft uitgevoerd.
pagina 48
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel