FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing Benelux 2014-2 04-04-2014
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Fluids Processing Benelux 2014-2
Papierproductie; Membraan van SolSep; Hannover Messe; Atex-zones; Proces Innovatie Prijs; Sociale innovatie in procesindustrie; etc

Verschenen: 04-04-2014
Global Warning Column Christien Nuboer
Global Warning
Column Christien Nuboer Net een weekje Oostenrijk achter de rug. Wel sneeuw maar veel te warm. Global Warm(n)ing? En vooral de reis er naar toe drukt je wel met de neus op de feiten. Tuurlijk is het geen gezicht al die glimmende daken. Maar wel effectief. Een recente peiling was vernietigend: Nederland staat onderaan de lijst van landen die met 2020 in zicht iets doen ter stimulering van alternatieve energiebronnen.
pagina 3
Marktbewerking met ondersteuning van NL Guts Membraan van SolSep verwijdert oplosmiddel subtiel
Marktbewerking met ondersteuning van NL Guts
Membraan van SolSep verwijdert oplosmiddel subtiel Het Apeldoornse bedrijf SolSep heeft een membraantechnologie ontwikkeld waarmee het mogelijk is om plantaardige oliën met behoud van natuurlijke componenten energiezuinig te extraheren. Ook helpt deze technologie om natuurlijke kleurstoffen heelhuids in handen te krijgen. Bij de ontwikkeling van de technologie heeft SolSep veel steun gehad aan NL Guts. Via dit netwerk kwam het bedrijf in contact met verscheidene potentiële klanten.
pagina 12
Maaike Kroon hoogleraar scheidingstechnologie aan de TU/e: Oplosmiddel maakt papierproductie duurzaam
Maaike Kroon hoogleraar scheidingstechnologie aan de TU/e:
Oplosmiddel maakt papierproductie duurzaam Een nieuw natuurlijk oplosmiddel maakt het mogelijk om hout veel milieuvriendelijker om te zetten in cellulosevezels voor de papierindustrie. Het gaat om een vinding van de Technische Universiteit Eindhoven die een grote doorbraak betekent voor de Europese papierindustrie. Het nieuwe procedé levert behalve cellulose ook zuivere lignine op voor de chemische industrie die er ondermeer bioplastics van kan maken. Inmiddels is een project van start gegaan, waarbij vijftien Europese papierproducenten het procedé in samenwerking met de universiteit verder ontwikkelen en toepasbaar maken.
pagina 16
De jury is compleet Inzendtermijn Proces Innovatie Prijs 2014 geopend
De jury is compleet
Inzendtermijn Proces Innovatie Prijs 2014 geopend Op 30 september 2014, de eerste dag van de beurs Industrial Processing in Utrecht, wordt de Proces Innovatie Prijs (PIP) uitgereikt. De PIP is een initiatief van de Vereniging Machevo & Bulk en VNU Exhibitions, de organisator van de beurs. Henk Klein Gunnewiek (uitgever en hoofdredacteur bij Vezor Media) treedt op als voorzitter van de vakjury. Op deze pagina’s het complete team.
pagina 18
Onderzoeksinstituut Wetsus toont aan CO2 als energiebron
Onderzoeksinstituut Wetsus toont aan
CO2 als energiebron CO2 als energiebron. Het lijkt een droom, maar is niet onmogelijk. Sterker nog, programmadirecteur van topinstituut Wetsus, Bert Hamelers, toonde onlangs aan dat dit kan, zij het op laboratoriumschaal. De crux zit ’m in het enorme verschil in CO2-concentraties in rookgassen en buitenlucht. “De industrie is inmiddels geïnteresseerd”, zegt geestelijk vader Hamelers.
pagina 20
Hygiënisch mixen en natmalen van ingrediënten Reduceer kosten en verbeter de kwaliteit
Hygiënisch mixen en natmalen van ingrediënten
Reduceer kosten en verbeter de kwaliteit Admix is sinds 1989 fabrikant van hygiënische mixers en natmaalmachines in de Verenigde Staten. Het bedrijf maakte vooral naam door processen te optimaliseren met hoogwaardige mixmachines en -systemen. Delta-P Hygienic Process Equipment vertegenwoordigt Admix sinds 2013 in de Benelux en in het midden en westen van Duitsland. Bij een van de grote Amerikaanse klanten worden jaarlijks miljoenen tonnen tomatenpasta geproduceerd als ingrediënt voor in bijvoorbeeld ketchup, pizza en pastasaus, soep, dressings, dranken, BBQ-sausen en salsa. Dirk Jan Elmendorp, directeur bij Delta-P legt uit hoe zij bij dat proces hun klant adviseren.
pagina 24
Christien Nuboer 7-11 april 2014 Tube en wire in Düsseldorf Messe Technologieduo met synergie-effecten
Christien Nuboer 7-11 april 2014 Tube en wire in Düsseldorf Messe
Technologieduo met synergie-effecten Op 13 februari trad FN Steel in Alblasserdam op als gastheer voor de persconferentie van Tube en wire. Een indrukwekkend bedrijf dat al jaren Tube-adept is. Messe Düsseldorf blikte vast vooruit naar 7 tot en met 11 april 2014, de week waarin het experts van over de hele wereld ontvangt op de wire, internationale vakbeurs voor draad en kabel, en Tube, internationale vakbeurs voor buizen. Rond de 2.500 exposanten presenteren in vijftien beurshallen hun innovaties uit de draad-, kabel- en buizenindustrie.
pagina 26
Onderzoek van Rotterdam School of Management Sociale innovatie in procesindustrie moet beter’
Onderzoek van Rotterdam School of Management
Sociale innovatie in procesindustrie moet beter’ ‘De procesindustrie moet meer investeren in sociale innovatie’ luidt de conclusie van de Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit na onderzoek onder meer dan vijftienhonderd topbedrijven. Sociale innovatie wil zeggen met name ontwikkeling van nieuwe managementvaardigheden, innovatieve organisatievormen en samenwerking met externe partijen. Volgens Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid aan de RSM genereren de genoemde factoren 77 procent van het innoverend vermogen van bedrijven, terwijl technologische innovatie slechts een kwart voor zijn rekening neemt.
pagina 28
Compacte, efficiënte, energiezuinigere en veilige batchreactor Maximale uit chemie halen door processen aan te passen
Compacte, efficiënte, energiezuinigere en veilige batchreactor
Maximale uit chemie halen door processen aan te passen “Met deze reactor kun je snelle chemie bedrijven. Je hoeft niet meer uren te wachten totdat een batch is uitgereageerd”, zegt Jeoffrey van den Berg, algemeen directeur van Spinid. Het kleine bedrijf in Eindhoven ontwerpt en bouwt spinning disc reactoren en extractors. De reactoren zijn veel compacter, efficiënter, energiezuiniger en veiliger dan de grote batchreactoren die bedrijven in de fijnchemie of farmaceutische industrie gebruiken om bepaalde stoffen te synthetiseren. Enige probleem op korte termijn is, dat het nog geen bewezen technologie is. Maar de praktijktests bij enkele gerenommeerde bedrijven zullen hier in de loop van het jaar verandering in brengen.
pagina 30
Hannover Messe 2014: hoofdthema ‘Integrated Industry - Next Steps’ Nederland partnerland op Hannover Messe 2014
Hannover Messe 2014: hoofdthema ‘Integrated Industry - Next Steps’
Nederland partnerland op Hannover Messe 2014 Van 7 tot en met 11 april opent de Hannover Messe 2014 haar poorten. Ditmaal met als thema ‘Integrated Industry - Next Steps’. Op de belangrijkste industriebeurs ter wereld zal binnenkort worden getoond wat de volgende stappen zijn in de richting van een intelligente, zelforganiserende fabriek. Bijzonder de komende editie is ook het feit dat Nederland partnerland is. Onder het motto ‘Global Challenges, Smart Solutions’ zal de Nederlandse industrie zich presenteren met innovaties en intelligente oplossingen voor technische uitdagingen. Niet alleen groen dus, maar ook slim.
pagina 34
De juiste installatie in elke Atex-zone Installatievariaties in een explosiegevaarlijk gebied
De juiste installatie in elke Atex-zone
Installatievariaties in een explosiegevaarlijk gebied De uitvoering van apparaten en machines in een explosiegevoelige omgeving is aan stringente regels gebonden. Dat geldt ook voor de elektrische installatie die daarbij hoort. Maar binnen deze grenzen zijn meerdere oplossingen mogelijk. Voor welke oplossing gekozen wordt, hangt af van een groot aantal factoren. Bepalend zijn bijvoorbeeld de zone waarin de applicatie wordt geplaatst en de afstanden binnen een installatie. In dit artikel wordt een aantal standaardapplicaties belicht, met als basis een sensor voor niveaudetectie.
pagina 36
Atlas Copco Air & Gas Purification opent nieuw productiebedrijf Zwaarder aan de top te blijven dan te komen’
Atlas Copco Air & Gas Purification opent nieuw productiebedrijf
Zwaarder aan de top te blijven dan te komen’ Op 22 januari opende Atlas Copco Air & Gas Purification in Oosterhout een nieuw productiebedrijf. In deze nieuwe vestiging worden klantspecifieke oplossingen voor lucht- en gasscheidingssystemen en biogas-opwerkingsinstallaties ontwikkeld. Dat het bedrijf trots is op deze volgende stap bewees de aanwezigheid van vele Atlas Copco-bobo’s.
pagina 40
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel