FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing Benelux 2013-2 09-04-2013
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Fluids Processing Benelux 2013-2
Minder CO2; Zonnepanelen; Incidentenbestrijding; Week van de Procestechniek; Overall Equipment Effectiveness (OEE); etc

Verschenen: 09-04-2013
Voorjaarsschoonmaak Column Christien Nuboer
Voorjaarsschoonmaak
Column Christien Nuboer Ja, schrikt u niet, het is hier geen haar beter dan in de rest van Nederland en bitterkoud. Maar we gaan niet meer zeuren (zie ook Fluids Processing nr. 1 van dit jaar mijn commentaar). Dit weer biedt juist voldoende mogelijkheden om binnen op te ruimen. En hoewel ik boeken in print verslind, mag ik na het lezen van een tijdschrift, graag iets teruggoogelen. Want bij ‘Hoe zat dat ook al weer’ is niets zo handig als internet. Type even een sleutelwoord in en een hele wereld gaat voor je open. Dus eenmaal het blad verslonden, grijp ik vaak naar onze site als ik iets uit een vorig nummer wil verifiëren. Dus al die exemplaren van 2011 of ouder in de papierbak gemikt. Ik ga er maar van uit dat u hem ook niet meer opvraagt en ook indien nodig onze site raadpleegt. Wat we nog
pagina 3
Industrie stoot minder CO2  uit Volgens CBS-cijfers alleen chemische sector uitzondering
Industrie stoot minder CO2 uit
Volgens CBS-cijfers alleen chemische sector uitzondering In het laatste kwartaal van 2012 lag de CO2- uitstoot 3,2 procent lager dan hetzelfde kwartaal in het jaar ervoor. De oorzaak ligt bij de economische recessie. Maar waar de chemische industrie het relatief erg goed deed, zal die vermoedelijk wel wat meer CO2 hebben uitgestoten. Dat stelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.
pagina 13
Volop elektriciteit leidt tot andere economie Jos Keurentjes, Corporate Director Technology & Open Innovation van AkzoNobel
Volop elektriciteit leidt tot andere economie
Jos Keurentjes, Corporate Director Technology & Open Innovation van AkzoNobel “De kosten van zonnepanelen dalen de laatste jaren lineair. Als dit zo doorgaat, zal de stroom van zonnecellen over tien jaar zo goedkoop zijn dat stroomopwekking met zonnecellen een hoge vlucht zal nemen. Tegen die tijd zal er volop goedkope elektriciteit beschikbaar zijn. Dat zal leiden tot een ander soort economie. Voor AkzoNobel vormt het de uitdaging om daar met nieuwe producten op in te spelen”, zegt Jos Keurentjes, Corporate Director Technology & Open Innovation van dit concern.
pagina 14
Gezamenlijke aanpak incidentenbestrijding Landelijk netwerk van kennis en materieel
Gezamenlijke aanpak incidentenbestrijding
Landelijk netwerk van kennis en materieel Het doel van het onlangs opgerichte Platform Industriële Incidentbestrijding is om incidenten zoals bij Chemie Pack, waarbij op een verkeerde manier werd geblust, te voorkomen. Bedrijven leveren kennis aan de brandweer en lenen hun specialistische apparatuur uit. “Het geheel gebeurt op vrijwillige basis”, zegt betrokkene van het eerste uur Peter van Zanten, adviseur bij organisatieadviesbureau Berenschot. “Er is sprake van Good Governance.”
pagina 18
Royal Fassin opent deuren voor werknemer van de toekomst Week van de Procestechniek - kijken op de werkvloer
Royal Fassin opent deuren voor werknemer van de toekomst
Week van de Procestechniek - kijken op de werkvloer Week 4 is ieder jaar ‘Week van de Procestechniek’. Werk en Vakmanschap in Velp beijvert zich dan contacten tussen bedrijfsleven en scholen te leggen zodat leerlingen een kijkje kunnen nemen in de fabriek. En zeg nou zelf, wat is er leuker dan een snoepfabriek? Bijna veertig jongemannen van het Almende College/locatie Wesenthorst in Ulft fietsten door de vrieskou naar een paar dorpen verderop waar de ‘Katja’-fabriek zoals het in de volksmond nog heet, staat. Daar leerden ze over doseren, extruders, koelen en verwarmen en heel belangrijk, hygiëne.
pagina 20
Overall Equipment Effectiveness (OEE) - Verstoringen meteen en goed vastleggen Operator in de rol van Sherlock Holmes
Overall Equipment Effectiveness (OEE) - Verstoringen meteen en goed vastleggen
Operator in de rol van Sherlock Holmes De Overall Equipment Effectiveness (OEE) is de fractie correct gemaakte producten ten opzichte van het maximaal haalbare. Door deze OEE te monitoren, weet je na afloop van een ploegendienst welk type verstoringen zich hebben voorgedaan. Toch is dat vaak niet voldoende om de oorzaak te achterhalen, ontdekten ze bij Nutricia in Cuijk. Navragen bij de betrokken operators kost dan veel tijd en de incidenten zitten dan ook niet meer vers in hun geheugen. Daarom zijn de operators inmiddels getraind om bij elke significante verstoring direct zo veel mogelijk informatie vast te leggen. Zij stellen zelfs als detectives bewijsmateriaal veilig! Hiertoe is er binnen de OEE-toolkit een template ontwikkeld die de operators helpt om snel probleemomschrijvingen te maken. Het geheel wordt omlijst door Sherlock Holmes-achtige tekeningen.
pagina 24
Tankreiniging niet sneller wel beter met automatisering in zuivelfabriek Sproeien in alle hoeken en gaten
Tankreiniging niet sneller wel beter met automatisering in zuivelfabriek
Sproeien in alle hoeken en gaten Zo’n drie jaar geleden besloten ze bij De Graafstroom hun productieproces van kaasbereiding verder te automatiseren. Er werd een bestaande lijn geoptimaliseerd met als wens over te stappen van twee naar één operator. Vooral bij de wrongelbereiders, acht tanks op rij, ging dat niet van een leien dakje. Operations manager Bas Lavrijsen, Maintenance manager Cees de Jong, beiden van de zuivelfabriek, en John Wijnveldt van ContratEch Cleaning Solutions kijken terug op drie jaar samenwerking.
pagina 30
Eiga-symposium interessant voor gasfabrikanten en hun klanten Ontwikkelingen industriële gassen
Eiga-symposium interessant voor gasfabrikanten en hun klanten
Ontwikkelingen industriële gassen Het bijzonder drukbezochte symposium van de Europese Industriële Gas Associatie (Eiga) op 30 en 31 januari in Le Plaza Theatre in Brussel gaf een breed overzicht van ontwikkelingen in de gasindustrie, dan wel bij de industriële klanten. Duurzaamheid en daarvoor veiligheid zijn alvast twee belangrijke rode draden.
pagina 34
Attero in Groningen eerste gebruiker ultrasone biogasflowmeter met gasanalyse in Nederland Vochtongevoeligheid maakt kalibreren overbodig
Attero in Groningen eerste gebruiker ultrasone biogasflowmeter met gasanalyse in Nederland
Vochtongevoeligheid maakt kalibreren overbodig In het hoge noorden, aan de oostkant van de stad Groningen staat de gecombineerde afvalscheidings- en vergistingsinstallatie van Attero. Hier wordt het restafval uit vrijwel de gehele provincie Groningen verwerkt. Het organische afval wordt apart vergist en met de ultrasone meter voor biogas van Endress+Hauser, kan Senior Vakspecialist Ronnie Eefting het gas monitoren.
pagina 36
Nederland heeft rond kwik zaakjes goed op orde Directeur Duurzaamheid van ministerie Infrastructuur en Milieu
Nederland heeft rond kwik zaakjes goed op orde
Directeur Duurzaamheid van ministerie Infrastructuur en Milieu “Ik wil de Nederlandse procesindustrie niet direct een pluim geven vanwege het terugdringen van het gebruik van kwik, maar in Nederland hebben we de zaakjes goed op orde.” Dat zegt Koen de Snoo, directeur Duurzaamheid bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In VN-verband kwamen onlangs 140 landen overeen hoe kwik verder uit te bannen. Alleen een beperkte hoeveelheid mag nog worden benut, door recycling van herwonnen kwik.
pagina 40
Veiligheid tankopslag hernieuwd op de agenda SIL of geen SIL, dat is de vraag
Veiligheid tankopslag hernieuwd op de agenda
SIL of geen SIL, dat is de vraag De affaire rond Odfjell heeft de veiligheid bij tankopslag vol in de schijnwerpers gezet. Een landelijk inspectieproject loopt. Ook wil de overheid de eigen kennislacune rond veiligheidsrichtlijn PGS 29 slechten. De opslagbranche zelf is met self-assessments en verbeterplannen gestart. Intussen dringt de roep door om een verplichte veiligheidsnorm SIL die grip geeft op overvulrisico’s. Een keurslijf is echter het laatste wat de branche wil.
pagina 44
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel