FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing Benelux 2013-1 26-02-2013
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Fluids Processing Benelux 2013-1
CBS petrochemische industrie; Nederlands Membraan Genootschap; Vereniging van Fabrikanten van Industriële Gassen; VCA-fraudebestrijding; Biovergistingsinstallatie; Biogas; e.d.

Verschenen: 26-02-2013
Standaard Column Christien Nuboer
Standaard
Column Christien Nuboer Een fijne discussie. Zeuren we of hebben we echt een punt? Te weinig technici, bezuinigen in de zorg, onderwijs beneden de maat en noem maar op. Wat heeft dat met elkaar te maken, zult u zeggen. En meer nog, wat heeft het met Fluids Processing te maken. Meer dan u denkt. Dat eerste is evident: tekort aan technici. Maar ik heb me er al eens eerder over verbaasd dat de (proces)industrie ook wel volhard in de ingeslagen weg. De accountancy bijvoorbeeld heeft allang eieren voor haar geld gekozen. Niet genoeg RA’s/AA’s (respectievelijk registeraccountants en assistent-accountants)? Als opleiden en belonen alleen niet helpt, dan proberen we een heel andere insteek. Mensen met niet een puur administratieve insteek maar wel met feeling voor dat vak.
pagina 3
Productie petrochemische industrie groeit Cijfers CBS tonen aan
Productie petrochemische industrie groeit
Cijfers CBS tonen aan “De aardoliegerelateerde productie en ‘vloeibare’ chemische industrie groeide 7 procent in de maand november van 2012, althans de gemiddelde dagproductie. Dit ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.” Dat stelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hij schetst een redelijk gunstig beeld voor de petrochemie waar het bij de gehele industrie een beetje kwakkelen was. Van Mulligen: “Daar was een hele kleine groei van 0,7 procent vergeleken met een jaar eerder. De petrochemie doet het al een tijdje beter dan de totale industrie.”
pagina 10
Duurzaamheid en innovatie gebaat bij uitbreiding technologie Nederlands Membraan Genootschap te gast in het noorden
Duurzaamheid en innovatie gebaat bij uitbreiding technologie
Nederlands Membraan Genootschap te gast in het noorden Eind november openden Friesland Campina Workum en wateronderzoekbedrijf Wetsus in Leeuwarden hun deuren voor een kleine zestig leden van het Nederlands Membraan Genootschap (NMG). Eerste stop was Friesland Campina, dat veel membranen gebruikt, want zonder kan het geen magere melk, kaas en veel andere zuivelproducten op een duurzame en milde manier maken. Vervolgens toog het gezelschap naar Wetsus in Leeuwarden dat zich bezighoudt met de combinatie van water en membraantechnologie. Een voorbeeld hiervan is de ‘Dutch Rainmaker’, waarbij drinkwater wordt gemaakt uit omgevingslucht. Een pilot-installatie draait en de technologie is binnenkort commercieel beschikbaar. Waterwinning in de woestijn? Een verslag van de NMG-dag.
pagina 12
Leden Vereniging van Fabrikanten van Industriële Gassen (VFIG) op een lijn
Leden Vereniging van Fabrikanten van Industriële Gassen (VFIG) op een lijn
Het belang van onze vereniging voor haar leden, die bijna allemaal onderdeel zijn van multinationals, ligt vooral in haar regionale functie binnen Europa en nationaal”, onderstreept algemeen secretaris mr. Eugène Hillen van de Vereniging van Fabrikanten van Industriële Gassen (VFIG) in Den Haag. “We vullen hun netwerken aan en verschaffen deze bedrijven nadere informatie binnen onze drie commissies (zie kader) over wet- en regelgeving, in het bijzonder op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.”
pagina 16
Take Back Chemicals: Van product naar dienst Concept met radicale gevolgen
Take Back Chemicals: Van product naar dienst
Concept met radicale gevolgen Met het oog op de grondstoffenschaarste het meest logisch om te doen: sta de chemicaliën die je als bedrijf produceert niet af, maar lease ze en hou ze in bezit om ze te recyclen en opnieuw te gebruiken. Het concept van Take Back Chemicals maakt opgang. Technisch gezien slechts incrementeel behelst het duurzame concept in sociaal en economisch opzicht radicale innovatie. Voor het duurzame business-model, dat flink in zwang is in Vlaanderen, staat de deur nu op een kier in ons land.
pagina 18
VCA-fraudebestrijding succesvol Technisch directeur SSVV Willem Wagemakers
VCA-fraudebestrijding succesvol
Technisch directeur SSVV Willem Wagemakers Twee jaar geleden nam Stichting Samenwerken voor Veiligheid (SSVV) maatregelen om de fraude met VCA-diploma’s tegen te gaan. Die hebben effect. “We hebben geen grote fraude meer gehad, alleen wat knip- en plakwerk met vijftien diploma’s. Op een totaal van 180.000 diploma’s per jaar is dat niet veel,” zegt Willem Wagemakers, technisch directeur van SSVV. Hij laat verder weten, dat de stichting over vijf jaar examen met behulp van de computer wil laten afnemen, zodat behalve de kennis ook het inzicht van de deelnemers wordt getest.
pagina 22
Laserscanarm ondersteunt specialisten van Flowserve Pompreparatie en optimalisatie tot op de punt nauwkeurig
Laserscanarm ondersteunt specialisten van Flowserve
Pompreparatie en optimalisatie tot op de punt nauwkeurig Flowserve BV in Etten-Leur ontwikkelt en fabriceert centrifugaalpompen voornamelijk voor de olie- en gasindustrie. Een belangrijke activiteit binnen het bedrijf is het aftermarketgebeuren waarbij sinds vier jaar een Faro-laserscanarm wordt gebruikt om ‘onbekende’ componenten in kaart te brengen. “Omdat veel klanten nog niet weten hoe ver onze expertise reikt, gaan we ze langs en demonstreren onze werkwijze”, legt Ton Kerstens, Manager Aftermarket Services bij Flowserve, uit. Bob Nijsten, CTG Sales Technician en gebruiker van de laserscanarm, en Shella van Putten, Regional Marketing Manager Benelux bij Faro ondersteunen het verhaal met voorbeelden.
pagina 26
Productie Eurol verloopt steeds gesmeerder Geen methode maar pragmatische insteek met verschillende tools om groei te managen
Productie Eurol verloopt steeds gesmeerder
Geen methode maar pragmatische insteek met verschillende tools om groei te managen In 35 jaar groeide het familiebedrijf Eurol uit tot een moderne fabriek die smeermiddelen in honderden varianten maakt voor klanten in meer dan zestig landen. De snelle groei bracht veel veranderingen en nieuwe functies met zich mee. Geleidelijk kristalliseert de organisatiestructuur nu uit en wordt steeds meer volwassen. En dat is maar goed ook. “We willen steeds méér produceren maar ook op een slimmere manier. Voorlopig gaan we daartoe niet formeel een methode zoals Lean, TPM of Six Sigma invoeren”, vertelt directeur operations Jean-Louis Wesselink. “We kiezen voor een pragmatische insteek waarbij we naar believen tools inzetten zoals 5S, OEE-metingen en Smed. Dit gebeurt onder het kopje world class manufacturing, en daardoor verloopt alles steeds gesmeerder.”
pagina 32
Teun van der Weg van Suiker Unie over biovergistingsinstallatie Het mag niet fout gaan, want dan heb je heel veel troep over je erf’
Teun van der Weg van Suiker Unie over biovergistingsinstallatie
Het mag niet fout gaan, want dan heb je heel veel troep over je erf’ Suiker Unie, onderdeel van Royal Cosun gaat voor duurzaam. Binnen een jaar tijd verrijst er op drie locaties een biovergistingsinstallatie. Teun van der Weg is Manager Suiker Unie Green Energy en heeft zich eerst beziggehouden met de plaatsing van de drie installaties. “Nu zijn we het projectstadium voorbij en gaan mijn werkzaamheden verder op het gebied van de operatie van de installatie, maar we denken ook al weer aan uitbreiding.”
pagina 36
Biogas geen serieuze energiebron Hoogleraar milieukunde, Lucas Reijnders
Biogas geen serieuze energiebron
Hoogleraar milieukunde, Lucas Reijnders “Het opwekken van biogas is, uitzonderingen daargelaten, geen serieuze alternatieve energiebron.” Dat zegt Lucas Reijnders, emeritus hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wijst erop dat ook in de procesindustrie goede voorbeelden zijn, zoals in de suiker- en zetmeelindustrie, maar bedrijven die mest afnemen van boeren kunnen daar maar beter mee stoppen. Ook pleit hij voor het afschaffen van subsidies voor deze vorm van alternatieve energieopwekking.
pagina 39
Procesindustrie Eemsdelta floreert ondanks sluiting onderdeel Dow Cor Zijderveld van regio Eemsdelta
Procesindustrie Eemsdelta floreert ondanks sluiting onderdeel Dow
Cor Zijderveld van regio Eemsdelta Het gaat goed met de procesindustrie in de Eemsdelta, hoewel het bedrijf Rohm & Haas, onderdeel van Dow Chemical, de deuren moet sluiten. We denken dat de 43 werklozen wel snel weer aan het werk kunnen. Dat zegt Cor Zijderveld, voorzitter van de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta, gevestigd in Delfzijl. Daarnaast heeft Zijderveld zitting in het Dagelijks Bestuur van de Kamer van Koophandel Noord Nederland en nog een aantal andere, bestuurlijke functies.
pagina 40
Ketenverantwoordelijkheid van groot belang bij vervoer van gevaarlijke stoffen
Ketenverantwoordelijkheid van groot belang bij vervoer van gevaarlijke stoffen
Ketenverantwoordelijkheid staat bij ons hoog in het vaandel. Dat zeg Ton Bikker, werkzaam bij Linde Gas Benelux als Veiligheidsadviseur Gevaarlijke Stoffen, met name waar het gaat om het wegvervoer. Opvallend is dat Linde Gas niet alleen veiligheidscursussen geeft voor de eigen chauffeurs maar ook voor alle chauffeurs die worden ingehuurd bij al hun vervoerders, waaronder vervoerder Schenk Papendrecht BV. Bikker was één van de sprekers op vrijdag 30 november, op een bijeenkomst van de Commissie Transport Gevaarlijke Goederen (Ctgg).
pagina 42
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel