FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing Benelux 2012-6
Chemie, derde industriële revolutie; Keramiek; Service Level Agreement; Vakbeurs voedingsmiddelentechnologie; Veiligheidscultuur; etc

Verschenen: 30-11-2012
Vloeiende chaos Column Christien Nuboer
Vloeiende chaos
Column Christien Nuboer Het stroomt verkiezingen. Vervolgens vloeit er van alles uit. Kijk maar naar de publieke discussie over nivellering. En is het niet in Nederland dan proberen ze in Amerika en China het roer om te gooien. Ik zie u al wenkbrauw fronsen bij de laatste twee. Maar of u wilt of niet, beide zijn van invloed op onze economie en dus op ons welvaren. In Amerika dreigde Sandy nog even, boog zelfs 90 graden af om volgens sommigen te waarschuwen voor het eind der tijden, maar uiteindelijk gingen de verkiezingen door en leidt Obama de Amerikaanse natie nog eens vier jaar. In China was voor het begin van het partijcongres al duidelijk hoe de hazen zouden lopen. Maar het feit dat een meisje weer mag daar, lijkt een voorzichtige stap naar openheid.
pagina 3
Industriesector kampt met instroom kundig personeel
Industriesector kampt met instroom kundig personeel
Op de Industriële Week konden bezoekers door een scanapparaat lopen om het boekje ‘Trends & Kansen in de industrie 2012/2013’ te bemachtigen. Hiervoor had Centraal Beheer Achmea aan VNU Exhibitions Europe opdracht gegeven 653 ondernemers werkzaam in de industrie te ondervragen. 68 procent van die ondernemers ziet de gebrekkige instroom van vakkundig personeel als grootste rem op de toekomstige ontwikkeling van hun bedrijf.
pagina 12
De chemie speelt een cruciale rol in een derde industriële revolutie Willem Vaessen, chemieadviseur van Deloitte
De chemie speelt een cruciale rol in een derde industriële revolutie
Willem Vaessen, chemieadviseur van Deloitte “We bevinden ons mogelijk aan het begin van een derde industriële revolutie, zonder dat we het merken. Die revolutie biedt de chemische industrie prachtige uitdagingen om met andere bedrijfssectoren nieuwe technologische ontwikkelingen aan te zetten. Chemiebedrijven doen er daarom goed aan zich af te vragen wat zij hieraan kunnen bijdragen. Een aantal bedrijven zoals Basf, DuPont en Avantium doen dat al”, zegt Willem Vaessen, bij Deloitte bedrijfskundige en leider voor de chemiesector in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.
pagina 14
Keramiek scoort op hardheid, hoge temperatuur- en corrosiebestendigheid Beschikbare techniek verder uitnutten
Keramiek scoort op hardheid, hoge temperatuur- en corrosiebestendigheid
Beschikbare techniek verder uitnutten Wat hebben achterkantjes van mobiele telefoons en spuitnozzles met elkaar gemeen? Ze kunnen beide worden vervaardigd uit technisch keramiek. Seriematige productie van complex gevormde keramische producten. Michiel de Bruijcker, Managing Director van Formatec Ceramics legt het ons uit.
pagina 18
Actemium en Heineken vieren eerste lustrum Service Level Agreement Sterke focus op rendementsverbetering en energiebesparing
Actemium en Heineken vieren eerste lustrum Service Level Agreement
Sterke focus op rendementsverbetering en energiebesparing Bij de Heinekenbrouwerij in ‘s-Hertogenbosch zorgt een team van Actemium sinds vijf jaar voor het onderhoud en de optimalisatie van de gehele procesautomatisering voor de afdelingen brouwen, filtratie en energiedienst. Onlangs vierden Heineken en Actemium het eerste lustrum van deze Service Level Agreement, waarbij bleek dat binnen de brouwerijwereld op verschillende gebieden optimalisaties mogelijk zijn. Zo zijn bij Heineken verbeteringen gerealiseerd op het vlak van energiegebruik, CO2-uitstoot, onderhoudskosten en productierendement. Samen streven technici van Actemium en Heineken naar ‘de ideale bierbrouwerij’ en ze lijken daarmee een aardig eind op weg. Fluids Processing maakte de balans op van vijf jaar professionele support op het vlak van procesautomatisering.
pagina 20
Dinerbon voor 1.002 nopjes Chemisch-technoloog Tobias Kuners of Koenders waagde een gokje
Dinerbon voor 1.002 nopjes
Chemisch-technoloog Tobias Kuners of Koenders waagde een gokje ‘Het was dat die mevrouw op de stand zo aandrong’, dat Tobias Kuners of Koenders berekende hoeveel nopjes er in de pot konden zitten. Hij zat er het dichtste bij en ontvangt een dinerbon en een bloemetje. “Een keer eerder heb ik zo’n gokje gedaan. Toen ontving ik een schilderij. Maar deze keer was ik niet minder verrast dat ik weer goed had gegokt.”
pagina 23
IPA’s Global Food Factory staat voor duurzaamheid Branche blijft investeren en innoveren
IPA’s Global Food Factory staat voor duurzaamheid
Branche blijft investeren en innoveren ‘The Global Food Factory’ was het thema van de Franse voedingsmiddelentechnologievakbeurs IPA 2012 in Parijs. De focus lag op duurzame oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie.
pagina 24
Veiligheidscultuur bedrijven in Rijnmondgebied onderzocht Veiligheid risicobedrijven voldoende
Veiligheidscultuur bedrijven in Rijnmondgebied onderzocht
Veiligheid risicobedrijven voldoende TNO heeft de afgelopen zomer in opdracht van de DCMR Milieudienst Rijnmond en de provincie Zuid-Holland een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheidscultuur bij veertien risicovolle bedrijven in het Rijnmondgebied. Dit naar aanleiding van de discussie over de veiligheid van risicovolle industrie in het gebied. Wat blijkt: de veiligheidscultuur bij onderzochte risicovolle bedrijven in het Rijnmondgebied is over het algemeen genomen voldoende.
pagina 28
Ontwikkeling productieprocessen is grensoverschrijdend ir. Muriel Dewilde van Bio Base Europe Pilot Plant in Gent
Ontwikkeling productieprocessen is grensoverschrijdend
ir. Muriel Dewilde van Bio Base Europe Pilot Plant in Gent “Solids- en fluidsprocessing lopen in de productie van de biogebaseerde producten frequent in elkaar over”, constateert ir. Muriel Dewilde, business developement manager van de Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) in Gent. “Alles wat uit petrochemische grondstoffen wordt gemaakt, zal in de toekomst moeten komen uit biogebaseerde grondstoffen.”
pagina 30
Asset management geeft kijk op de kosten Juiste balans tussen operationele prestaties, financiële situatie en beheersen van risico’s
Asset management geeft kijk op de kosten
Juiste balans tussen operationele prestaties, financiële situatie en beheersen van risico’s “De chemie is kapitaalsintensief. Je bouwt niet zomaar een chemische fabriek want het is een investering voor de lange termijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet meer investeert en onderhoud uitvoert dan nodig? Daar geeft value-based asset management een antwoord op”, zegt Marc Hartsema, werktuigbouwkundige en leider asset management van Deloitte.
pagina 34
Lean Six Sigma niet zwart-wit bij productie mengkleuren Martin van Zanten van verffabrikant Valspar in Lelystad
Lean Six Sigma niet zwart-wit bij productie mengkleuren
Martin van Zanten van verffabrikant Valspar in Lelystad Op papier lijkt de toepassing van de gecombineerde verbeteraanpak Lean Six Sigma rechtlijnig: Verwijder productiestappen die tijd of materialen verspillen (Lean), en streef tegelijkertijd naar een constante kwaliteit, dus zo min mogelijk variatie (Six Sigma). “In de praktijk is het echter lang niet zo zwart-wit”, vertelt Martin van Zanten, manager operations bij verffabrikant Valspar. “Soms moet je op de ene plek zelfs extra verspilling toestaan, omdat dit elders grote voordelen oplevert.” Een verhaal over de onverwacht kronkelige reis naar een zo productief mogelijke organisatie!
pagina 36
Registreren, analyseren en anticiperen met één tool Twee klanten vertellen hoe ze flexibeler en efficiënter werken met Gilde Main
Registreren, analyseren en anticiperen met één tool
Twee klanten vertellen hoe ze flexibeler en efficiënter werken met Gilde Main BAM Techniek zag zich geconfronteerd met een eis voor meer standaardisatie van al haar werkmaatschappijen vanuit de directie van BAM Groep. De gemeente Hardinxveld- Giessendam heeft te maken met wetgeving en bezuinigingen waarbij helder moet zijn welk geld naar welke post gaat. Beiden wilden dus een efficiencyslag maken en kwamen indertijd uit op het onderhoudsbeheerpakket van Gilde Main. BAM Techniek maakt op autorisatievlak nu een extra efficiencyslag door implementatie van de functiematrix en de gemeente Hardinxveld-Giessendam draait de eerste pilot met de McMain mobile app.
pagina 40
Raffinagesector worstelt met Brussel en vooral zichzelf Industrie van de ondergaande zon?
Raffinagesector worstelt met Brussel en vooral zichzelf
Industrie van de ondergaande zon? Structurele overcapaciteit, hoge olieprijzen, een moordende internationale concurrentie, flinterdunne marges, afnemende vraag en export en – last but not least – de milieuknoet van Brussel. De Europese raffinagesector zit in zwaar weer. De afgelopen twee jaar is een derde van de raffinaderijen opgekocht, gesloten of in de mottenballen gezet. Is er nog hoop voor wat zelfs de industrie van de ondergaande zon wordt genoemd?
pagina 44
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel