FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing Benelux 2012-4
Bioprocess Pilot Facility; HET Instrument; Industrial Processing 2012, etc

Verschenen: 24-09-2012
Een andere weg Column Christien Nuboer
Een andere weg
Column Christien Nuboer Filosoferend over het tekort aan technici, bekroop mij het gevoel dat er hier misschien wel een mythe in stand wordt gehouden. Hoezo tekort technici? Wat doen we er aan afgezien van die paar roepende in de woestijn? Inmiddels weet ik wel beter (zie ook de column van Roel Greutink op www.tekorttechnici.nl). Maar, even advocaat van de duivel spelend, vroeg ik mij toch af of we ook niet beter naar alternatieven kunnen kijken. In branches als de accountancy waar ze jarenlang vochten tegen een tekort aan personeel, sloegen ze inmiddels een alternatieve route in.
pagina 3
Bioprocess Pilot Facility testplaats voor verschillende bedrijven Proeffabriek vormt schakel in bio-innovatieketen
Bioprocess Pilot Facility testplaats voor verschillende bedrijven
Proeffabriek vormt schakel in bio-innovatieketen “Ons succes bepaalt mede het succes van andere bedrijven om in de komende jaren biomassa om te zetten in commerciële producten. Met onze faciliteiten, kennis en ervaring helpen wij om nieuwe processen uit te testen en op te schalen. Daar hoort ook het testen van enzymen, katalysatoren en procesapparatuur bij”, zegt Eric Roos, directeur van de Bioprocess Pilot Facility in Delft.
pagina 10
Industriële Automatisering als onderdeel van HET Instrument eind september in Amsterdam Discussiëren over arbeidsmarkt en procesintensificatie
Industriële Automatisering als onderdeel van HET Instrument eind september in Amsterdam
Discussiëren over arbeidsmarkt en procesintensificatie In Amsterdam RAI vindt van 25 t/m 28 september HET Instrument plaats. De technologiebeurs is opgedeeld in drie deelbeurzen: Industriële Automatisering, Industriële Elektronica en Laboratoriumtechnologie. Eind augustus hadden zich al bijna zevenduizend bezoekers gemeld.
pagina 18
Europese gasindustrie focust zich op veiligheid, milieu en kwaliteit Interview met EIGA secretaris-generaal Philip Brickell:
Europese gasindustrie focust zich op veiligheid, milieu en kwaliteit
Interview met EIGA secretaris-generaal Philip Brickell: Philip Brickell, secretaris-generaal van de Europese industriële gasindustrie EIGA in Brussel schetst in een exclusief interview de actualiteit van de industriële gasfabrikanten. “Elk ongeval is onacceptabel”, zegt hij over veiligheid. De resultaten die de leden boeken zijn indrukwekkend. Aandacht gaat nu uit naar het uitsluiten van risico’s door aandacht voor het menselijk handelen. Natuurlijk staat het milieu hoog op de agenda. Energie besparen is niet alleen duurzaam, maar drukt ook de energiekosten. Natuurlijk komen de EIGA Awards ter sprake en het congres in Brussel in 2013.
pagina 20
Quick Response Manufacturing: Snelle toeleverketens voor klantspecifieke productie Succesvol met QRM
Quick Response Manufacturing: Snelle toeleverketens voor klantspecifieke productie
Succesvol met QRM Quick Response Manufacturing (QRM): Hoe sneller je toeleverketen, hoe beter. Transformeer daartoe je werkvloer en zelfs je hele supply chain in Quick Response Cells die groepen van taken afhandelen. Op die manier kun je gemakkelijk klantspecifiek en in wisselende hoeveelheden produceren, met een korte doorlooptijd. Zo wordt je niet alleen aantrekkelijker voor je afnemers, het levert nog geld op ook omdat je overhead in de vorm van overbodige handling en tussenvoorraden daalt. Wat voor type bedrijven boeken succes met QRM? Wij zochten het uit tijdens de 11e internationale QRM-conferentie in Arnhem.
pagina 24
Biologische butanolproductie succesvol Promotieonderzoek Arjan Oudshoorn van TU Delft wijst uit
Biologische butanolproductie succesvol
Promotieonderzoek Arjan Oudshoorn van TU Delft wijst uit “Biologische butanolproductie is economisch haalbaar. Ons onderzoek, maar ook recente, commerciële, biobutanol gerelateerde initiatieven, laten zien dat we op weg zijn naar een bio-based economie waar productieprocessen duurzaam van aard zijn.” Die conclusie trekt Arjan Oudshoorn, promovendus van de sectie scheidingstechnologie van de TU Delft. Hij promoveerde 11 juni. Momenteel wordt butanol nog door de procesindustrie op chemische wijze vervaardigd.
pagina 28
Industrial Processing toont procesapparatuur, -engineering en -automatisering Vakbeurs voor totale natte en droge procesindustrie in Utrecht
Industrial Processing toont procesapparatuur, -engineering en -automatisering
Vakbeurs voor totale natte en droge procesindustrie in Utrecht En nu is het bijna echt zover. Minder dan twee weken en u kunt de poort van Industrial Processing passeren. Van dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 oktober wil organisator VNU Exhibitions Europe u het gevoel geven dat u een fabriek binnenloopt en kunt zien wat anderen aan hun processen verbeteren. Naast de diverse paviljoens en natuurlijk de ruim tweehonderd standhouders is ook de PIP-galerij een bezoekje waard. Waar het solids-aanbod in juni al zat op het niveau van 2010, mocht fluids zelfs een groei noteren van 13 procent.
pagina 30
‘10 procent meer exposanten én meer te beleven’ Projectmanager Marc Klumper over Industrial Processing 2012
‘10 procent meer exposanten én meer te beleven’
Projectmanager Marc Klumper over Industrial Processing 2012 “Deze beurs is onverwacht goed qua belangstelling van exposanten”, zo steekt Marc Klumper van VNU Exhibitions van wal. “De industrie in Nederland heeft het niet makkelijk. Toch blijft de productie in de procesindustrie op niveau, ondanks dalende prijzen. De afzet van investeringsgoederen stagneert wel enigszins in de procesindustrie en daarom had ik geen grote groei verwacht. Blijkbaar weten de leveranciers dat je juist in moeilijke tijden moet blijven communiceren met de markt en laten zien wie je bent en wat je kunt.”
pagina 33
Alle nominaties voor de Proces Innovatie Prijs  Kies uw eigen winnaar in de categorie publieksprijs
Alle nominaties voor de Proces Innovatie Prijs
Kies uw eigen winnaar in de categorie publieksprijs De Proces Innovatie Prijs is een beloning voor de meest innovatieve oplossing in de procesindustrie en wordt op de eerste beursdag van de vakbeurs Industrial Processing, 2 oktober 2012, uitgereikt. Er wordt zowel een jury- als een publieksprijs uitgereikt. De Proces Innovatie Prijs is een initiatief van VNU Exhibitions en de Machevo & Bulk Vereniging.
pagina 34
Beursplattegrond Industrial Processing 2012
Beursplattegrond Industrial Processing 2012
Trek deze plattegrond uit dit blad en neem ‘m mee naar de beurs. Vooraf kunt u erop aangeven welke stands u wilt bezoeken. Vergeet ook niet om in hal 10 naar stand A041 te komen, bij de doorgang naar hal 9. Daar staan wij, de redactie van dit blad. U maakt daar kans op een leuke prijs!
pagina 40
DHV wisselt met ingenieurs van gedachten over toekomst van hun vak Onze verantwoordelijkheid is optimisme
DHV wisselt met ingenieurs van gedachten over toekomst van hun vak
Onze verantwoordelijkheid is optimisme DHV en de Universiteit Utrecht brachten de belangrijkste trends en ontwikkelingen van de industriële sector in Nederland in kaart. Daarbij onderzochten ze hoe ondernemers hier op anticiperen. Ter opluistering van de presentatie rondom de belangrijkste uitkomsten nodigden ze een groot aantal van hun klanten uit voor een middag met prominente sprekers.
pagina 44
Duijvelaar Pompen levert maatwerk Miljoen verschillende pompen
Duijvelaar Pompen levert maatwerk
Miljoen verschillende pompen “De kracht van ons bedrijf zit vooral in het adviseren over de juiste pomp in elk proces. Iedere pomp die wij maken, is uniek omdat hij specifiek op klantorder wordt gemaakt. Er zijn wel een miljoen varianten mogelijk.” Dat zegt Frank Staal, salesmanager voor de Nederlandse en Belgische markt van Duijvelaar Pompen (DP) in Alphen aan den Rijn. Een deel van de afzet betreft verticale pompen voor de (proces)industrie.
pagina 48
Kleppen naar klantspecificatie Arca Flow Group werkt als een geoliede trein
Kleppen naar klantspecificatie
Arca Flow Group werkt als een geoliede trein In het Duitse Tönisvorst vindt de productie plaats van de specialties van de Arca Flow Group. In het treinvormige pand, dat verwijst naar de historie van de plek, worden met ‘Deutsche gründlichkeit’ en 5S, kleppen gemaakt van DIN/Ansi DN 15-600/ ½ inch - 24 inch. Dipl.-Ing. Heinz Nieskens, Vertrieb und Projektierung, en Marcel van der Horst, sales & marketing manager bij Von Rohr Arca BV in Nederland leidden ons rond.
pagina 52
Tweede Ipit-conferentie in kader van vernieuwing Innovatie toverwoord in (proces)industrie
Tweede Ipit-conferentie in kader van vernieuwing
Innovatie toverwoord in (proces)industrie “Doel van innovatie is minder energieverbruik, gebruik van andere materialen en voorkomen van afval”, dat zei TNO-Marketing & Sales manager en organisator Peter Wolfs op het tweede Ipit-symposium in het Rotterdamse Haka-gebouw op 25 mei. Ongeveer dertig belangstellenden uit de (proces) industrie trotseerden de verleiding van het mooie weer om naar de diverse inleidingen te luisteren. Het thema van de bijeenkomst: de interactie tussen innovaties in processen in de chemie. Volgens Wolfs biedt die interactie met name in de fijne chemie en de farmacie nieuwe kansen.
pagina 56
Do’s en don’ts bij aanschaf gebruikte machines Voorkomen dat tweedehandsje ‘stoorfactor’ wordt
Do’s en don’ts bij aanschaf gebruikte machines
Voorkomen dat tweedehandsje ‘stoorfactor’ wordt Een laag investeringsvolume en voldoende productiecapaciteit. De argumenten voor de aanschaf van een gebruikte machine liggen voor de hand. Maar is het wel zo eenvoudig? Vooral bij hoogcomplexe installaties voor specialistische toepassingen wordt de rendabiliteit van een gebruikte installatie bepaald door een reeks van factoren. In het ergste geval wordt de nieuwe gebruikte een ‘stoorfactor’ in het productieproces. Zeker als de kwaliteit van de onderdelen en de productiecapaciteit onvoldoende zijn.
pagina 60
Michel Meertens van DSM ‘Plantmanager van het jaar’ Innovatieve manier van werken met zelfsturende teams prijzenswaardig
Michel Meertens van DSM ‘Plantmanager van het jaar’
Innovatieve manier van werken met zelfsturende teams prijzenswaardig Hij is ‘Plant Manager of the Year 2012’ geworden: Michel Meertens (40), in het dagelijks leven plantmanager van DSM Sinochem Pharmaceuticals in Delft. Daar maakt het bedrijf enzymen en een intermediair voor antibiotica. De verkiezing vond plaats tijdens het congres Deltavisie.
pagina 64
Onderzoek veiligheid chemische bedrijven Incidenten bij Odfjell
Onderzoek veiligheid chemische bedrijven
Incidenten bij Odfjell De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek gestart naar de veiligheid bij chemische bedrijven. Dit naar aanleiding van een aantal incidenten bij het bedrijf Odfjell, de recente stillegging en de aanhoudende onrust rondom het bedrijf. Het onderzoek zal zich richten op de rol van het bedrijf en het systeem waarbinnen de gesignaleerde problemen hebben kunnen voortduren. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het bedrijf Odfjell, maar ook naar de vergunningverlening en de rol van de overige betrokken partijen waaronder opdrachtgevers. Een aantal feiten en meningen op een rij.
pagina 68
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel