FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing Benelux 2012-3
Achema 2012; Brouwerij; Microreactoren; Tunnels; Tube 2012; Bitumen; etc

Verschenen: 23-05-2012
Oranje of blauw Column Christien Nuboer
Oranje of blauw
Column Christien Nuboer Er zijn zelfs programma’s die peilen hoe ons oranjegevoel is. U begrijpt, ik schrijf dit vlak voor Koninginnedag en met het EK in aantocht allemaal aanleiding voor een tv-programma. Maar voor de duidelijkheid, dat blauwe gevoel moet u niet krijgen bij die envelop op de mat, die naar ik vernam toch wordt afgeschaft. Nee, dat blauwe gevoel krijgt u als ons blad op de mat valt, of beter nog op uw tablet.
pagina 3
Achema 2012 in Frankfurt am Main
Achema 2012 in Frankfurt am Main
Van 18 tot 22 juni vindt in Frankfurt am Main de 30ste Achema plaats. De beurs richt zich op de procesindustrie en dan vooral op de technologieën voor de chemie, het milieumanagement en de biotechnologie. Net als in Nederland vormt de bijdrage van de Duitse chemie aan het Bruto Nationaal Product een behoorlijk aandeel. Geen wonder dus dat daar de nodige aandacht naar uit gaat.
pagina 13
Misschien niet de mooiste brouwerij maar wel met een hart Eigenaar Alain Pinckaers over brouwerij Val-Dieu:
Misschien niet de mooiste brouwerij maar wel met een hart
Eigenaar Alain Pinckaers over brouwerij Val-Dieu: Hij wilde altijd al een eigen product verkopen. Kwam uit de zuivel maar had bier als hobby. En toen kreeg Alain Pinckaers samen met een partner de gelegenheid om het bierbrouwen in de abdij van het Belgische Val-Dieu nieuw leven in te blazen. En kennelijk doet hun bier het goed, want inmiddels is hij druk bezig nieuwe gisttanks te installeren waarmee de capaciteit verdriedubbelt. Fluids Processing mocht kijken in de brouwzaal terwijl Pinckaers uitleg gaf waarom hij koos voor de tanks van landgenoot Staes.
pagina 14
Seminar over microreactoren en Flow Chemistry Technologiebeurs HET Instrument van 25 t/m 28 september in Amsterdam
Seminar over microreactoren en Flow Chemistry
Technologiebeurs HET Instrument van 25 t/m 28 september in Amsterdam Nog vier maanden en de RAI ontvangt zo’n vijftienduizend bezoekers die hun technologiekennis op willen frissen op een van de of alle drie de onderdelen: Industriële Elektronica, Industriële Automatisering en Laboratorium Technologie van HET Instrument 2012. In 2010 vertoonden 450 standhouders hun noviteiten en net als de vorige keer zijn er speciale routes te volgens langs geclusterde onderwerpen. Het thema luidt deze keer ‘Technology X-pedition’. En voor mensen uit onze branche die zich richten op procesintensificatie wijzen we op het seminar ‘Microreactoren en Flow Chemistry’.
pagina 18
Nieuwe tunnels toegankelijk voor gevaarlijk tanktransport Pehr Teulings van Commissie Transport Gevaarlijke Goederen:
Nieuwe tunnels toegankelijk voor gevaarlijk tanktransport
Pehr Teulings van Commissie Transport Gevaarlijke Goederen: “Nieuwe tunnels die gebouwd gaan worden in Nederland, zullen redelijk goed toegankelijk zijn voor het vervoer van gevaarlijke stoffen als de plannen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu worden doorgevoerd. Als vervoerders zijn we daar blij mee.” Dat zegt Pehr Teulings, secretaris van de Commissie Transport Gevaarlijke Goederen (Ctgg). Deze commissie behartigt de belangen van de leden op het gebied van op- en overslag, productie en transport van gevaarlijke stoffen.
pagina 20
Leveranciers benadrukken hygiënisch ontwerp Anuga FoodTec breekt records en toont ‘state of the art’-technologie
Leveranciers benadrukken hygiënisch ontwerp
Anuga FoodTec breekt records en toont ‘state of the art’-technologie Een bezoek aan de Anuga FoodTec was opnieuw de moeite waard. Naast de recente (doorbrekende) technologieën voor het verwerken van agrarische grondstoffen en het verpakken, kwamen ook de automatiseringstrends in beeld. Leveranciers komen zo tegemoet aan de noden van de voedingsmiddelenindustrie.
pagina 24
Doordacht ontwerp van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Meer lucht voor boosterpomp
Doordacht ontwerp van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Meer lucht voor boosterpomp Het polderachtige land inrijdend vallen de bloeiende bollen op door hun felle kleuren. Dit is van oudsher een agrarisch gebied. Maar er wonen ook bijna 1,2 miljoen mensen onder zeeniveau. Het regent vaak in de kustgebieden en de zeespiegel stijgt. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (Hhnk) zorgt er voor dat de mensen in Noord Holland boven de Noordzee inclusief Texel geen natte voeten krijgen. Maar even zo belangrijk dat er schoon water voorhanden is. Dat laatste betekent al het rioolwater leiden via de vele waterzuiveringen. En dat op zijn beurt staat gelijk aan heel veel pompstations. John Dam, werkzaam als werktuigbouwkundige bij het ingenieursbureau van Hhnk, neemt ons mee naar het nieuwste, het boosterpompstation nabij Ursem.
pagina 30
Wat gebeurde er tijdens Tube 2012? Deelnemers: ‘Geen tijd voor de media’
Wat gebeurde er tijdens Tube 2012?
Deelnemers: ‘Geen tijd voor de media’ Een buis is toch gewoon een buis? En toch wordt speciaal voor dit product elke twee jaar een internationale beurs georganiseerd: Tube in Messe Düsseldorf. Op zoek naar Nederlandse deelnemers, kwam deze journalist erachter dat een buis eigenlijk veel ingewikkelder is dan je op het eerste gezicht zou denken.
pagina 36
Automatisch meten van vloeibaarheid grondstof Producent van waterdichtingsproducten Derbigum mengt bitumen
Automatisch meten van vloeibaarheid grondstof
Producent van waterdichtingsproducten Derbigum mengt bitumen Derbigum in België maakt waterdichtingsproducten op basis van bitumen voor platte daken. De mengtank voor de bitumen is voorzien van een viscositeitmeter zodat online kan worden opgevolgd wanneer het mengproces afgelopen is. Hans Aerts, R&D Manager en Sara Stas, R&D Engineer Liquids bij Derbigum beschrijven het proces.
pagina 40
Nieuwe Syncade™ MLM software voor intelligente terminaloptimalisatie Bijzondere samenwerking Vopak en Emerson Process Management
Nieuwe Syncade™ MLM software voor intelligente terminaloptimalisatie
Bijzondere samenwerking Vopak en Emerson Process Management Onlangs won Vopak de TOM Award ‘Most Successful Company in Sourcing’. Reden hiervoor was het in nauwe samenwerking met Emerson Process Management ontwikkelen van specifieke software voor het beheren en optimaliseren van terminals voor vloeibare bulkgoederen. Een paar maanden geleden is de software geïnstalleerd in de nieuwste Vopak terminal voor brandstofdistributie in Amsterdam Westpoort en zal successievelijk ook bij andere Vopak vestigingen ingezet gaan worden. Het nieuwe softwareplatform, met Vopak als ‘founding customer’, is gebaseerd op Emersons Syncade™ MLM platform dat zich onderscheidt door intelligente koppelingen tussen administratieve en technische (industriële) IT.
pagina 42
Kennis opdoen voor specifiek segment: High Purity Day 2012 ‘Stay fit for Pharma’
Kennis opdoen voor specifiek segment: High Purity Day 2012
‘Stay fit for Pharma’ Dat de high purity-markt zich duidelijk blijft onderscheiden met speciale wensen en oplossingen, is Ronald van der Boon van Romynox al jaren duidelijk. Daarom startte hij in 2008 de speciale High Purity Day. De deelnemers, afkomstig van industrie, instellingen en producenten in de markt, waardeerden de opzet, getuige de cijfers. 96 Procent gaf aan bij een volgende editie weer aanwezig te zijn. Dit maakt dat een tweede editie niet kan uitblijven, namelijk op 6 juni 2012.
pagina 46
Onveiligheid in Nederland zichtbaar maken Procesindustrie op risicokaart
Onveiligheid in Nederland zichtbaar maken
Procesindustrie op risicokaart “We kunnen Nederland niet veiliger maken, maar wel de (on)veiligheid inzichtelijk maken.” Dat zeggen Michelle Fransen, landelijk coördinator van de risicokaart, en Nienke van Pijpen die landelijk functioneel beheerder van de risicokaart is. De kaart bestaat sinds 2003. Overigens wordt de procesindustrie als mogelijk risico genoemd, althans de opslag van gevaarlijke stoffen. Dit jaar wordt het energienet op de kaart geplaatst, zodat bij eventuele stroomuitval de gevolgen zichtbaar worden.
pagina 48
Zelf stikstof maken voor lassen en snijden Procesindustrie belangrijke klantenkring voor LMT
Zelf stikstof maken voor lassen en snijden
Procesindustrie belangrijke klantenkring voor LMT Bij het snijden en lassen van staal en rvs wordt sinds enige tijd ook wel stikstof gebruikt. Relatief nieuw is dat het zelf kan worden gemaakt op de werkvloer. “We zijn met deze stikstofadsorber niet meer afhankelijk van flessen stikstof”, zegt Jan Breuer, bedrijfsleider van de firma LMT (Lucht, Milieu en Techniek) in Tegelen. “We zijn een productiebedrijf en we maken ventilatoren, filters en luchttechnisch plaatwerk. Dat gebeurt in staal, aluminium en rvs.”
pagina 52
Brandbrief van vereniging Vncw over veiligheid Chemische opslag wil einde aan goedkoop scoren
Brandbrief van vereniging Vncw over veiligheid
Chemische opslag wil einde aan goedkoop scoren Openlijk wordt door optredende ambtenaren gezegd dat ze ‘opdracht’ hebben ‘iets’ te vinden. Dat stelt voorzitter Luciën Govaert van de Vereniging Nederlandse Chemische Warehousingbedrijven (Vncw) in een brandbrief aan demissionair minister Opstelten en demissionair staatssecretaris Atsma. Govaert wil dat het bewust zoeken, ofwel scoringsdrang op veiligheid, stopt. Met name lokale overheden zouden zich daar schuldig aan maken. Hij roept de politiek op er iets tegen te ondernemen. Aanleiding tot een interview.
pagina 54
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel