Alles over processing en handling van vloeistoffen en gassen

FluidsProcessing.nl
Zoeken

     

     

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!
Lees de maandelijke nieuwsbrief.

Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

23-02-2018

Luchtgedreven membraanpompen met LEAP technologie

Printversie
Stuur per email
Twitter dit bericht
Deel op LinkedIn

Nieuwe serie Tapflo pompen

De Tapflo LEAP technologie is beschikbaar in drie pomptypen

De Tapflo LEAP technologie is beschikbaar in drie pomptypen

Het Zweedse Tapflo ontwikkelde onder de naam ‘TC’ een serie intelligente luchtgedreven membraanpompen die door toepassing van de LEAP technologie minder energie gebruikt. Deze eigenschap hangt samen met lagere interne wrijvingsverliezen en de toepassing van een magneetventiel.

Testen die zijn uitgevoerd bij Tapflo hebben uitgewezen dat een belangrijk deel van de energie die een pomp gebruikt, nodig is om de weerstand van de pomp zelf te overbruggen. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelde het bedrijf de zogenaamde LEAP technologie wat staat voor: Low Energy Air Pump. Het gaat hier om een gepatenteerde technologie die de minimale werkdruk vermindert door de interne verliezen en de wrijving te reduceren. Daarbij maakt LEAP gebruik van een indirect systeem waarmee de positie van de membraanas wordt gedetecteerd zodat de bewegingen van de membranen uiteindelijk automatisch worden geregeld.

Onderscheidend in de werking van de TC pompen is de toepassing van de Hall sensoren in de solenoïde module die de positie van de as detecteren. Door deze elektrische detectie én een verlaging van de interne wrijvingsverliezen, is veel sneller te schakelen zonder de noodzaak van een relatief hoge luchtdruk die bij conventionele luchtgedreven membraanpompen nodig is.

Maar het principe biedt meer voordelen dan energiebesparing – tot 70% – alleen. De elektrische signalen afkomstig van de Hall sensoren maken het mogelijk om de frequentie van de pulsen te monitoren. Hierdoor is te detecteren wanneer de pomp droogloopt of op een andere manier te maken heeft met een blokkade waardoor hij dreigt vast te lopen. Bovendien is met deze signalen het aantal slagen te tellen zodat de pomp ook is in te zetten als doseerpomp in een batchproces waarbij hij automatisch stopt na het bereiken van een vooraf ingesteld aantal slagen. Alle uitgelezen data zijn in een later stadium – na analyse – bovendien weer te gebruiken voor het optimaliseren van processen of het plannen van onderhoud.

De LEAP technologie is beschikbaar in drie pomptypen. Het eerste type is vervaardigd van kunststof (PE of PTFE) en beschikbaar in TC50 tot TC400. Het tweede type van metaal (aluminium, roestvaststaal of gietijzer) levert uitvoeringen van TC70 tot TC420 terwijl het derde type speciaal geschikt is voor toepassing in omgevingen waar hygiënische eisen worden gesteld. Deze sanitaire pompen zijn in het programma opgenomen met een grootte van TC80 tot TC425.

Contact: Rob Bakker

  Productnieuws Geplaatst: 23-02-2018     Update: 09-04-2018       Getoond: 644x  

Meer informatie

Tapflo pompen van DGI Doedijns
  ► Tapflo pompen van DGI Doedijns
Reageer per email
  ► Reageer per email

Bedrijfsinformatie

Onderwerppagina's

 
 .
 .
 .