ZOEK
FluidsProcessing.nl
 

Alles over processing en handling
van vloeistoffen en gassen meer »

Expertisecenter

Laatste nieuws

Agenda

Vacatures

Vakblad

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!
Lees de maandelijke nieuwsbrief.

Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

Over FluidsProcessing.nl

Expertisecenter - Veiligheid

Veiligheid

 

Veiligheid

Alles op het gebied van veiligheid; van systemen en componenten tot redundantie, regelgeving op dit gebied en misstanden.

Synoniemen
veiligheidssystemen, componenten, veiligheidsplannen, redundantie, Safety Stel synoniem voor

Subpagina’s

Brand en explosiebeheersing

Brand- en explosiepreventie

Overdrukbeveiliging

Persoonlijke bescherming

Veiligheidsadvisering

Advisering mbt veiligheid

Veiligheidsbesturing

Safety bussen

Veiligheidsrichtlijnen

ATEX, CE, EH, HACCP, P.E.D., UN / ADR / RID / IMDG, REACH

Subpagina's hier getoond: Machineveiligheid
 

Kennisbijdragen

Heeft u een kennisbijdrage voor deze pagina? Voeg toe +

 

Video’s

Video’s uit de berichten van deze pagina

Moflash compacte 3 kleuren LED signaalzuil met slechts 1 lens.
17-06-2011Ga naar het bericht»
Fortress Interlocks neemt afscheid van eGard & amGard Cl
10-12-2014Ga naar het bericht»
 

Artikelen

Artikelen gepubliceerd in vakblad Fluids Processing Benelux

Open dit artikel [pdf]
nr 2016-3

Oplosmiddelvrij produceren vanaf 2030

Dishman Netherlands: ‘We hebben een transparant MVO-beleid’ Het farmaceutisch/chemische bedrijf Dishman Netherlands in Veenendaal wil in 2030 geheel oplosmiddelvrij produceren. “Hiervoor passen we in het bedrijf duurzame maatregelen toe gekoppeld aan een transparant MVO-beleid,” zegt Jeroen de Jong, manager Qhse (Quality, Health, Safety and Environment) van het bedrijf. “We hebben de ambitie om in 2030 zonder schadelijke oplosmiddelen en geheel afvalvrij te produceren.” Voor het produceren van cholesterol en vitamine D, maakt Dishman gebruik van wolvet, een bijproduct uit de productie van schapenwol.

Jeroen de Jong heeft zich de afgelopen jaren veelal beziggehouden met de typische milieu- en veiligheidszaken die spelen bij een chemisch bedrijf als Dishman Netherlands. Sinds twee jaar leidt hij de Qhse-afdeling van elf mensen, die zich bezighouden met kwaliteit, milieu en veiligheid. “De Dishman Group is een Indiaas bedrijf. Dishman Netherlands maakt deel uit van de Dishman Group en produceert cholesterol- en vitamine D-producten: als je cholesterol namelijk bestraalt met uv-licht ontstaat vitamine D. We produceren hier op onze productiesite in Veenendaal met name cholesterol uit wolvet. Vroeger floreerde hier de wolindustrie (de fabriek van ‘Scheepjeswol’ startte ooit in Veenendaal). In de jaren veertig ontstond een bij-activiteit: het produceren van cholesterol uit wolvet. Wolvet is het vet dat een bijproduct is van de wolwasserij. Als je ruwe wol gaat wassen, houd je mooie schone, ongekamde wol over en een fractie vet. En dat vet bevat veel cholesterol.” Cholesterol wordt geproduceerd voor de diervoedermarkt, de cosmetische industrie en de producenten van vitamine D. Het gaat jaarlijks om enkele honderden tonnen. De Jong: “Wat betreft de vitamine-D-producten moet je denken aan farmaceutische ingrediënten. We produceren niet op fabrieksschaal maar op laboratoriumschaal. Het is een heel actieve stof en je hebt er weinig van nodig.”
Open dit artikel [pdf]
nr 2016-1

Aankomend schooljaar start implementatie van het curriculum Procesveiligheid

Corine Baarends, projectleider van Veiligheid Voorop “In het aankomende schooljaar moet het onderwijscurriculum Procesveiligheid van Veiligheid Voorop in concept klaar zijn voor gebruik in het chemisch/technisch hoger beroepsonderwijs. We gaan de toepassing van het curriculum dan bij een aantal hbo-scholen uittesten,” zegt Corine Baarends. Zij is zelfstandig ondernemer en fungeert sinds juni in opdracht van werkgeversorganisatie VNO/NCW als projectleider voor Veiligheid Voorop. “Een van de pijlers van Veiligheid Voorop is de Regionale Veiligheidsnetwerken en versterking van competenties. Binnen deze pijler worden projecten uitgevoerd ondermeer om de kennis en vaardigheden van personeel binnen de chemiesector verder te ondersteunen.”

Corine Baarends vertelt over de tot nu toe bewandelde weg: “Vanuit de begrippen kennis en competenties verrichtte Vnci samen met Domein Applied Sciences (DAS), een landelijk samenwerkingsverband van hbo-opleidingen, een verkenning naar de aandacht die procesveiligheid en veiligheid in het algemeen, binnen het chemisch/technisch hboonderwijs krijgt. Toen daaruit bleek dat dat onvoldoende is, startte een initiatief om een curriculum Procesveiligheid voor hbo chemische technologieopleidingen te ontwikkelen.” (Proces)veiligheid is een belangrijk aandachtsgebied voor hbostudenten die in de procesindustrie aan de slag gaan. In opdracht van Veiligheid Voorop heeft Vapro een vooronderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van het curriculum. De verkregen informatie dient nu overigens ook als input voor het nieuwe curriculum. Het vooronderzoek is uitgevoerd onder aansturing van een begeleidingscommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de drie stakeholders: scholen, bedrijfsleven en overheid. “Naast Veiligheid Voorop, Vnci, DAS en Vapro namen ook de regionale veiligheidsnetwerken en het ministerie van I&M zitting in de commissie. De afgestudeerde studenten komen namelijk niet alleen te werken binnen bedrijven als procestechnologen, maar ook binnen de overheid als bijvoorbeeld inspecteurs van Brzo-bedrijven.”
Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
 

Leveranciers

Leveranciers en andere bedrijven en organisaties, zoals contractors, consultants, etc

 

Klik hier om al deze bedrijven een email te sturen.

Wilt u uw bedrijf ook hier vermelden? Klik dan deze rubriek aan in de vermeldprocedure, of stuur ons een email.

 

Productnieuws

Nieuws over producten en diensten van vermelde bedrijven

Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
 

Whitepapers

Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
 

Productbeschrijvingen

Beschrijvingen van producten en diensten van vermelde bedrijven

Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
 

Fotoverslagen

Een serie foto's van een product of dienst behorend bij dit onderwerp

Heeft u een bijdrage voor deze pagina? Voeg toe +
Deze pagina werd 30559x opgeroepen sinds 1 januari 2017.
 
 .
 .
 .