FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Ontvang onze nieuwsbrief en digitale magazine
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

Expertise

Voeg uw bijdrage toe
Automatisering besturing
Selecteer
Automatisering besturing
Zoek

Kennisbijdragen

Heeft u een kennisbijdrage voor deze pagina?  Voeg toe

Artikelen

Complexiteit speelt industrie nog parten Rob Hommersen en Aldert Schollaardt van Endress+Hauser
Complexiteit speelt industrie nog parten
Rob Hommersen en Aldert Schollaardt van Endress+Hauser Op dit moment staat de procesindustrie voor grote uitdagingen, weten Rob Hommersen en Aldert Schollaardt van Endress+Hauser. Wat zien zij als de belangrijkste trends en hoe speelt een familiebedrijf als Endress+Hauser dat die markt bedient daar op in? Over digitalisering, emoties en snelle fluctuaties.
De eerste trend tekent zich duidelijk af, aldus Rob Hommersen en Aldert Schollaardt: digitalisering. Schollaardt: “We zien allemaal wat er op ons afkomt, IIOT; big data enzovoorts. Daar heeft iedereen zijn eigen ideeën, bloedgroep en statement over. Maar het blijft een evolutie en zeker geen revolutie. Het startte ooit met internet maar begint steeds meer manifest te zijn en een vanzelfsprekendheid te krijgen als al die andere vormen van communicatie. Het wordt wel steeds meer ingevuld en dan kom je in de megatrends als digitalisering en wat er allemaal mogelijk is. We weten dat door dingen aan elkaar te knopen, er steeds meer kan. Dat is aan de ene kant beangstigend maar aan de andere kant uitdagend.” Hommersen neemt het stokje over. “Je kunt zelfs een totale ommekeer van de markt krijgen doordat er compleet nieuwe business modellen ontstaan die niemand heeft voorzien. Denk aan het schokeffect van Google die investeert in industriële automatisering. Als je ziet hoeveel kapitaal daar al achter zit en wat ze kunnen doen met alle netwerkmogelijkheden die zij al hebben… Ik denk dat digitalisering in de industrie stapsgewijs gaat maar bedenk, het is wel een versneller.”
Fluids Processing 2017-1, p.18
Simulatie van flowproces olie- en gasindustrie ProLabNL vervangt besturing volledig voor transparantie en meer mogelijkheden
Simulatie van flowproces olie- en gasindustrie
ProLabNL vervangt besturing volledig voor transparantie en meer mogelijkheden Voor een efficiënte inzet van haar ‘hogedruk flowloop’-testinstallatie had ProLabNL BV behoefte aan flexibele automatisering. In deze testinstallatie wordt voornamelijk de nauwkeurigheid van multifase flowmeters en de efficiëntie van scheidingsinstallaties voor de olie- en gasindustrie gemeten. Voor een minimale engineeringtijd en een maximale beschikbaarheid maken de programmeurs gebruik van de Rockwell Automation PlantPAx bibliotheek met standaard blokken voor de besturing en visualisering van alle relevante informatie van kleppen, pompen en dergelijke. Door trending van de metingen kunnen de procesparameters van een bepaalde setting bijgesteld worden.

De olie- en gasindustrie en haar leveranciers van vooral multifase flowmeters en scheidingsapparatuur weten de weg naar Arnhem goed te vinden om de nauwkeurigheid en/of de efficiëntie van hun apparaten in kaart te brengen. Olieen gasmaatschappijen zijn steeds meer op zoek naar moeilijk bereikbare bronnen op het land of onder de zeespiegel. Omdat de investeringen voor het ontginnen enorm groot zijn, spreekt het voor zich dat de hoogste eisen aan de kwaliteit ervan gesteld worden. “ProLabNL, in 2009 opgericht, is een van de weinige bedrijven ter wereld waar de testen op een onafhankelijke wijze gebeuren,” benadrukt operationeel manager Ewout Barents. “Bovendien doen we dit onder reële omstandigheden, dat wil zeggen onder hoge druk en temperatuur.”
Fluids Processing 2016-6, p.20
Orde scheppen in chaos van vijftig miljoen mogelijkheden Integratie van verschillende automatiseringssystemen bij minerale oliën terminal
Orde scheppen in chaos van vijftig miljoen mogelijkheden
Integratie van verschillende automatiseringssystemen bij minerale oliën terminal Koole Tankstorage Minerals is één van de olieopslagterminals van de Koole Groep in de Rotterdamse havens. Automatisering vormt een belangrijk onderdeel van hun strategie. En omdat de genoemde terminal een bestaande terminal is waar in het verleden bijgebouwd is, waaronder nieuwe tankputten, en bijgekocht zoals onlangs het op het terrein aanwezige deel van BP, moet er automatiseringstechnisch heel wat geïntegreerd worden. Er liggen veel losse automatiseringssystemen en een ingewikkeld leidingwerk met zeker vijftig miljoen mogelijkheden. Een behoorlijke uitdaging dus.

Het routeren van oliestromen in dit leidingwerk is een uitdagende opdracht waar DWG Automation uit Rotterdam sinds september vorig jaar mee bezig is. “We zijn een jong bedrijf dat actief is op de terminalmarkt,” zegt Richard van der Windt, manager operations van DWG Automation. “Koole Groep, een grote klant van ons, heeft in de havens van Rotterdam een aantal terminals in plantaardige en minerale oliën. Wij zijn als DWG huisleverancier bij Koole als het gaat om het engineeren en realiseren van automatiseringsvraagstukken. Verder zijn we Siemens Solution Partner.”
Fluids Processing 2015-4, p.24
Meer items
Heeft u een artikel voor deze pagina?  

Bedrijven

Adviesbureau Van der WaalDanfoss DrivesHS Technical J-Tec Material Handling
JMF Projects BVPENKO Engineering B.V.Polyfluor Plastics bvProLeiT Industriele Automatisering BV
Techno Force Solutions B.V.VEGA Meet- en Regeltechniek B.V.
Wilt u uw bedrijf ook hier vermelden?  Voeg toe of  

Productnieuws

Heeft u productnieuws voor deze pagina?  Voeg toe

Whitepapers

Heeft u een whitepaper voor deze pagina?  Voeg toe

Productbeschrijvingen

Heeft u een productbeschrijving voor deze pagina?  Voeg toe

Fotoverslagen

Heeft u een fotoverslag voor deze pagina?  Voeg toe
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
MAGAZINE
Abonneren
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel